Könyvesbolt a kávézóban

Pozsony |

<p>Magyar könyvesbolt nyílik a Pozsonyi Magyar Intézet földszinti kávézójában. A bolt átadását a Magyar Kultúra Napjára, január 22-re időzítették, előtte kiállításmegnyitó és író-olvasó találkozó is lesz.</p>

 

Pozsonyban már harmadik éve nincs önálló magyar könyvesbolt, ezért a helyi magyarok zöme Magyarországra jár könyveket vásárolni. Ez a kezdeményezés tehát mindenképp hiánypótló, annál is inkább, mivel az intézet ideális helyen, a városközpontban, szinte az elnöki palotával szemben található. Mivel az intézet nem folytathat gazdasági tevékenységet, Szlovákia legnagyobb könyvforgalmazó hálózatával, a Panta Rhei-jel kötöttek megállapodást. A cég magyar nemzetiségű tulajdonosa, Bödők László mond köszöntőt a bolt megnyitóján, Hodossy Gyulával, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökével együtt. Ez utóbbi főleg azért fogadta örömmel a kezdeményezést, mert fontos számára, hogy a hazai magyar írók könyvei állandó jelleggel kaphatóak legyenek Pozsonyban. A „főpróba” az a karácsonyi könyvvásár volt, amely december 21-ig tartott a leendő bolt helyszínén, és amelyen kiderült, hogy valós igény mutatkozik a magyar könyvesboltra. A január 22-i megnyitó 19 órakor kezdődik, előtte, 17 órakor nyílik az intézet emeleti kiállítótermében Szentiváni János, a Pulitzer-díjas Oktogon építészeti magazin fotósának és Tajti Eszter képzőművésznek közös kiállítása, Ébredés címmel. Ezután, 18 órakor irodalmi beszélgetés kezdődik Egressy Zoltánnal, akit a fiatal magyar drámaíró-nemzedék egyik legtehetségesebb tagjának tart a szakma, és akinek Portugál című drámája szinte végigsöpört a régión, többek közt nálunk is bemutatták szlovák nyelven. Egressy Zoltán újabban prózaíróként is tevékenykedik. Elbeszélései megőrzik a színpadi szerző helyzet- és feszültségteremtő képességét, Szaggatott vonal című regénye pedig remekül komponált, megrendítő és finom humorral megírt könyv egy budapesti motoros futár egy napjának története. A szerzőt Garajszki Margit faggatja majd, a Csevej a Nappaliban című beszélgetés-sorozat keretében. Természetesen Egressy Zoltán művei is megvásárolhatóak lesznek a helyszínen, a sorozat keretében Pozsonyba látogató összes szerző köteteivel együtt. A Nappali Kávézó kialakításával a Pozsonyi Magyar Intézet egy olyan találkozóhelyet szeretett volna létesíteni, ahol a helyi magyarok megtalálják egymást, a maguk közegét és az őket érdeklő lapokat, könyveket. Ez a lehetőség eddig csupán abból állt, hogy a kávézóba betérők hozzáférhettek az intézet könyv- és folyóirattárához. Megvásárolni azonban nem tudták az őket érdeklő köteteket. A jövő hét keddjétől erre is lesz lehetőségük.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?