Kísérlet a pokoli vonaton

Nincs kiszállás

Jaume Collet-Serra rendező a Nincs kiszállás című thrillerével izgalmas virtuális utazásra hívja nézőit, százpercnyi felfokozott lelkiállapotot kínálva nekik. Bár helyenként a hitelességet megzavarják túldimenzionált akciók és a főhős heroikus fizikai teljesítménye, de egészében véve a film hozza azt a színvonalat, amelyet elvárnak a műfaj rajongói.

Van persze, akit éppen a túldimenzionált akciójelenetek és a főhős emberfeletti fizikai teljesítménye hoz izgalomba olyannyira, hogy félrenyeli a popcornszemeket Tom Cruise motoros, vonatos, helikopteres mászásai, kúszásai és zuhanásai alatt a Mission: Impossible epizódjaiban. Ilyen fizikaiteljesítmény-képtelenségekből – vonaton kívüli, szerelvény alatti és vagonok közötti életveszélyes mozgásokból, helyszínváltásokból – is van néhány a Nincs kiszállásban, de nem ez a jellemző. Inkább kapcsolatokra, talányokra, a korrupció kusza szálaira fókuszál a sztori. Jó ötlettel, érdeklődést felkeltő alaphelyzettel indul a dráma. Egyhangú életéből egy jellempróbáló választás mozdítja ki a főhőst, egy biztosítási ügynököt (Liam Neeson). Naponta ingázik vonattal az otthona és a munkahelye között. Anyagi gondokkal küszködik, amit tetéz, hogy elbocsátják a munkájából. Jó a felvezetés, ahogy az egymást gyors vágásokkal követő jelenetekben megismerhetjük az ügynök családi körülményeit, valamint az egykori rendőrkollégával (Patrick Wilson) való találkozásából tíz évvel korábbi szakmai múltját is – amivel indokolható későbbi, minden konfliktust kiváltó, életeket befolyásoló döntése, majd az elhibázottnak tűnő döntést követő magatartása.

A szorult helyzetbe került ügynököt a vonaton megszólítja egy titokzatos nő (Vera Farmiga), és – nagy választás elé állítva őt – megpróbálja bevonni egy személyiségvizsgáló, rejtélyes lélektani kísérletbe. A lelki próbatétel fejében magas pénzjutalmat ígér. Az utcára került biztosítási ügynök elbizonytalanodva a hihetetlen lehetőségtől (a szinte ölébe hulló pénzzel megoldódnának az anyagi problémái), előbb meg akar győződni arról, hogy valóban komoly-e az ajánlat, vagy csak játszik vele a nő. Puszta kíváncsiságból megteszi az első, egyben a legfontosabb lépést, ezért már ezzel elindul a vonat utasainak biztonságát is veszélyeztető kísérlet, amelyből – akárcsak az eseményeknek helyszínt adó robogó szerelvényből – nincs kiszállás.

Jaume Collet-Serra előszeretettel választ filmjei helyszínéül zárt tereket. 2014-ben forgatta a Non-stop című akciófilmjét. Az egy repülőgép fedélzetén játszódik, szintén Liam Neeson főszereplésével. Ott légi marsallként ingázik két légikikötő között. Egyik útja során fenyegetőző telefonáló sodorja veszélybe a gép utasait, s a marsall kerül a megmentő szerepébe. E két film között készült A zátony című dráma, amelyben a (be)zártságot a nyílt óceán szolgáltatja, s egy gyilkos cápa tartja a főhőst hosszú időre a víz fogságában.

Collet-Serra ügyesen teremt zártságérzetből fakadó fóbiát, amelyet még zavarodott viselkedéssel teli veszélyhelyzet is súlyosbít. A szorongató hatás azzal fokozódik, hogy a főhősnek megszabott határidővel (emiatt fokozatosan gyorsul a tempó) kell megoldania a kívülről kapott feladatot, ám minél jobban igyekszik, annál inkább belebonyolódik. Collet-Serra a pokoli vonatozással a műfaj borzongató, nézhető, szórakoztató darabját alkotta meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?