Kiállítások és dokumentáció

A Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeumának részeként 2001. július 1-jén megalakult Magyar Kultúra Dokumentációs Központja ez év július elsejétől a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumaként működik, a Szlovák Nemzeti Múzeum önálló egységeként, pozsonyi székhellyel. A múzeum első kiállítása, amely a Magyar Intézettel közös szervezésben jött létre, egy ma nyíló Kossuth-emlékkiállítás.

„1998-ban azt mondtuk, ki kell építeni a szlovákiai magyar intézményrendszert. Próbáljuk lépésről lépésre ezt elérni. Több körben, 1999-ben, 2000-ben több fórumon volt szó arról, melyik múzeum legyen az, amelyik a szlovákiai magyar kultúra reprezentatív múzeuma lesz – mondta a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma tevékenységét felvázoló tegnapi sajtótájékoztatón Csáky Pál miniszterelnök-helyettes. – Kezdettől fogva azt a nézetet vallottam, hogy nekünk nem szabad kivonulnunk Pozsonyból, itt kell lennünk több ok miatt is. Ma arról számolhatunk be, hogy létrejött Pozsonyban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, amelynek része a Madách-ház és a Mikszáth-ház is. Az ez év július elsején létesült pozsonyi intézmény a szlovákiai magyar múzeumok hálózatának része lesz. Ez nem von le semmit annak a jelentőségéből, hogy természetesen több regionális múzeum is felvállalja a szlovákiai magyarság kultúrájának a bemutatását. Nagyon szeretném – tette hozzá Csáky Pál –, ha két-három év múlva eljutnánk oda, hogy a szlovákiai magyar múzeumokról ki tudunk adni egy közös katalógust, amelyben minden olyan regionális múzeum szerepelni fog, amely egy-egy régió néprajzával, történelmével foglalkozik. Úgy gondolom, abban előkelő helyen kell szerepelnie ennek az új múzeumnak.”

Jarábik Gabriella, a kulturális minisztérium főosztályvezetője a dokumentációs központ, illetve a július elsejével létrejött múzeum tevékenységét ismertetve elsőként természetesen a ma nyíló első kiállításukat említette, amely Kossuth Lajos munkásságát mutatja be, s amelyet a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetével együtt szerveztek.

„Ez az első közös szervezésünk, munkánk a Magyar Intézettel, amellyel szeretnénk a jövőben is együttműködni” – mondta a főosztályvezető, megbízott igazgató. További rendezvényeikkel kapcsolatban azt a kiállítást emelte ki, amelyet még tavasszal a Dokumentációs Központ vállalt fel, s amely a Jókai Színház ötvenéves múltját, történelmét mutatja be. Ez lesz a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma első önálló kiállítása, s október elsején nyílik majd a Jókai Színházban.

Az intézmény – amelynek jelenleg a Történeti Múzeum pozsonyi várban található helyiségei adnak otthont – a tervek szerint 2003 márciusában költözik át a most felújítás alatt álló Žižka utca 18 alatti épületbe, amelyben a földszinten, 300 négyzetméter alapterületen, egy nagyobb és négy kisebb teremben lesznek kiállítóhelyiségei. A múzeum ez évi 10 millió koronás költségvetéséből 6 milliót fordít a felújítási munkálatokra.

A márciusi megnyitóra, vagyis a székház átadására reprezentatív kiállítással készülnek, amely a szlovákiai magyar közösség történetét, kulturális hagyományait, valamint e közösség művész társadalma által létrehozott képzőművészeti értékeket prezentálja majd. Ahogy a megbízott igazgató asszony elmondta, a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma kiemelten fontos hosszabb távú céljai közé tartozik a múzeum tevékenységének bemutatása Pozsonyon kívül is, vándorkiállítások formájában. Ugyanakkor – kiállítások átvételével – a pozsonyi múzeum szeretne lehetőséget teremteni a regionális múzeumok bemutatkozására is.

Jarábik Gabriella arról is szólt a sajtótájékoztatón, hogy „nem sikerült volna mindezt elérnünk, megvalósítanunk, hogyha nem kaptunk volna hathatós segítséget a Magyar Koalíció Pártjától.”

A pozsonyi intézmény a kiállítási tevékenység mellett tovább folytatja dokumentációs munkáját. Ahogy a megbízott igazgató aszszony vázolta: „ennek fókuszában a szlovákiai regionális múzeumokban, levéltárakban található magyar vonatkozású anyag feltérképezése, az információk közvetítése áll. Ehhez szükséges azoknak a módszertani útmutatóknak a kidolgozása, amelyek szerint a magyar vonatkozású tárgyi és írásbeli emlékek azonosíthatóak. E cél érdekében a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma mind szélesebb körű együttműködésre törekszik a szlovákiai muzeológusokkal, múzeumokkal, a profilba vágó tevékenységre, kutatómunkára specializálódott intézményekkel.”

Az együttműködéssel kapcsolatban Csáky Pál miniszterelnök-helyettes elmondta: „Szeretném hangsúlyozni, nagyon jó lenne, ha a többi múzeummal harmonikus együttműködés jönne létre. Azt hiszem, egyetlen múzeum nem tudja bemutatni a teljes szlovákiai magyar realitást, történelmet, múltat, néprajzot. Múzeumok hálózata az, amely el tud látni ilyen feladatot. Azt hiszem, helyes az, ha múzeumok sora fogja ezt elvégezni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?