Kiadják Karinthy összes fotóját

Budapest |

<div>A Karinthy Frigyesről fellelhető összes fotót közreadja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új képes albumában, amelyet január 23-án mutatnak be.</div>

A Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe című kiadvány szerkesztője, Kovács Ida elmondta: először 1982-ben jelent meg gyűjteményes album ugyanezzel a címmel, az elmúlt három évtizedben azonban 50 új felvétel is előkerült, így összesen 278 fotó lesz a kötetben. A fényképek negyede eredeti felvétel, a többi különböző újságokban és magazinokban – elsősorban az Est, a Pesti Napló képes melléklete, a Színházi Élet, a Tolnai Világlapja és a Délibáb oldalain – maradt fent. Az 1920-1930-as évek egyik legnépszerűbb szerzőjét gyakran fotózták különböző rendezvényeken, emellett újságíróként több lapnak dolgozott, amelyek számára interjúkat is készített, például Kosztolányi Dezsővel, és ezekről az alkalmakról is készültek felvételek. Az Estben nagyon sok kép készült Karinthyról az agyműtétjével kapcsolatban. „Olyan volt az új felvételek előkerülése, mintha megmozdult volna Karinthy arca” – fogalmazott Kovács Ida. Szinte a kötet zárásakor előkerült egy igazi ritkaság, Székely Júlia író-zongoristának dedikált fénykép. A kiadványban filmes képkockákból kinagyított felvételek. „1982-ben még csak találgattam, hogy amikor 1931-ben Karinthy Zeppelinnel repült, minden bizonnyal készülnie kellett egy rövid híradósnittnek is, mert egyik írásában említi. De akkor nem volt meg, időközben előkerült” – mondta el a szakember. Felbukkant egy amatőr filmfelvétel is, amelyen kártyázás közben, egy férfitársasággal látni az írót a siófoki Vitéz panzióban, ahol éveken keresztül nyaralt a Karinthy család.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?