Kultúra

Két kiállítás a Zmeták-évfordulóra

Érsekújvár | Január 12-én lenne százéves Zmeták Ernő (1919–2004), a szlovák modern festészet kiemelkedő személyisége, Érsekújvár szülöttje, a 2012-től a nevét viselő galéria alapítója.
Tallósi Béla

2019. január 11. 16:30

Zmeták festmény
Zmeták Ernő: Kis önarckép, 1973, olaj, vászon (Képarchívum)

A Zmeták Ernő Művészeti Galéria az évforduló alkalomból két kiállítást is készít – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Helena Markusková művészettörténésztől. 
Az egyik, az Olasz grafika II. című már ebben a hónapban, január 24-én nyílik és március 23-ig tekinthető meg. Ezt a grafikai összeállítást Zmeták Ernő – aki nemcsak kiváló alkotóművész, hanem szlovákiai viszonylatban a legjelentősebb műgyűjtő is volt –, valamint felesége, Danica Zmetáková művészettörténész régi gyűjteményéből állítja össze Martin Šugár kurátor. 
A másik kiállítás, a Zmeták Ernő tanulóévei című március 28-tól május 1-ig lesz látható. A kiállítássá rendezett anyag a sokoldalú művész-műgyűjtő indulására, főiskolai tanulmányaira és munkásságának korai éveire koncentrál – ennek a tárlatnak Helena Markusková lesz a kurátora. 
A találóan az „utolsó klasszikusnak” nevezett művész, Zmeták Ernő Harmos Károly komáromi rajziskolájában ismerkedett meg a rajz és a festészet alapjaival az 1936–1937-es években, majd 1938 és 1943 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult előbb Aba-Novák Vilmos, majd az ő halála után Szőnyi István és Kontuly Béla vezetése alatt. 
Zmeták Ernő munkásságára meghatározó hatással volt Aba-Novák Vilmos szemlélete, stílusa, értékrendszere. Monumentális, szerkezetes látványalapú művészete az Aba-Novák által lerakott alapokra épült, izmosodott sajátos egyéni stílussá. 
A hazai tájakon és embereken kívül Zmeták Ernő számára életre szóló inspirációt jelentett Olaszország, ahova első látogatását követően, 1947-től rendszeresen vissza-visszatért. 
Zmeták nemcsak táblaképek festőjeként alkotott maradandót, hanem grafikusként, illusztrátorként, valamint murális művek alkotójaként is jelentős. Az egyik legfontosabb murális munkája a pozsonyi Prímási palota timpanonjának mozaikja (1959), de kiemelkedők a rabčai és lendaki templom falait díszítő mozaikjai is. 
Az 1940-es évek végétől kezdődő műgyűjtői tevékenysége alapozta meg a szülővárosában működő galéria gyűjteményét, amely 1979-ben az ő indítványozására jött létre (megnevezése többször változott, 2012 januárjában vette fel a művész nevét). Zmeták műgyűjtőként az egyik legnagyobb, legváltozatosabb és legértékesebb gyűjteményt hozta létre Szlovákiában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
romatelep

Fegyelmezettek a romák a lezárt telepeken

Ne szégyelljük, ha a tanköteles gyermekünk nem iskolaérett!

Ne szégyelljük, ha a tanköteles gyermekünk nem iskolaérett!

Matovič Sulík

Sulík már keddtől oldana a korlátozásokon, Matovič szerint még korántsem nyertük meg a háborút

Isten arca

Isten arca

Igor Matovič

Húsvét után fogadhatják el a kormányprogramot

sd

Nem került börtönbe Horváth Lehel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.