Kerámiai Szimpózium Losoncon

Egy év szünet után ismét a losonci Nógrádi Galéria adott otthont a Kerámiai Szimpózium művészeinek és alkotásainak. A sorrendben 14. évfolyam résztvevőinek, a hazai és Csehországból érkezett művészeknek a kálnói Žiaromat vállalat biztosította a szinte minden igényüket kielégítő alkotói hátteret.

Daniel Terč nagy sikert aratott sakk-készleteA szerző felvételeEgy év szünet után ismét a losonci Nógrádi Galéria adott otthont a Kerámiai Szimpózium művészeinek és alkotásainak. A sorrendben 14. évfolyam résztvevőinek, a hazai és Csehországból érkezett művészeknek a kálnói Žiaromat vállalat biztosította a szinte minden igényüket kielégítő alkotói hátteret.

Gabriela Luptáková már többször részt vett – szervezőként is – a szimpóziumon. Itt fedezte fel, hogy a felkínált anyagból, a samottból nagyobb méretű tárgyak is megformázhatók, és azokat más anyagokkal is lehet ötvözni. A samott és porcelán ötvözésével készített áttetsző, belülről megvilágított „légies” alkotásai, szobrai különleges hatásúak. A csehországi Daniel Terč keramikus elsősorban formatervezéssel foglalkozik. Az egyik legnagyobb sikert a sakk-készlete aratta, de felkeltette a figyelmet „tengeri asztala” és vitorlás hajója is, melyekkel ő is bebizonyította: a samott törékeny anyag, de kellő hozzáértéssel, anyagötvözéssel megmznkálható. A szimpózium történetében először fordult elő, hogy Edita Balážová és Ordódy Judit, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola kerámiai tagozatának frissen végzett növendékei személyében művészi alkotópáros vegyen részt. Vallási ihletésű munkájuknak a „Szent Szűz Mária egylete” címet adták. A komoly vallási-szakrális téma megfogalmazásában a népi folklór elemein és apró eszközein kívül nem hiányzott az egészet átható egyedi humor sem. Kiállított alkotásaik közé Kálnóról, a helyi sírásótól is bekerült egy asztal. Egyebek mellett a középkori falfestészet inspirálta őket, s ezt a fő alkotásukban, egy kis kápolna belső terében is megjelenítették. Kár, hogy a terem kis mérete nem tette lehetővé, hogy azt a maga valóságában mutassák be.

Ordódy Judit egy éve fejezte be tanulmányait a pozsonyi képzőművészeti főiskolán. „Már a középiskolában is érdekelt a kerámia – mondta. – Nagyon örültem annak, hogy eljöhettem erre a szimpóziumra. Nagyon jól éreztem itt magam, és elégedett vagyok az elkészült munkánkkal is. A terveket, legalábbis a lényegi részét előre megbeszéltük Edittel. A részleteket már itt gondoltuk ki. A kiállítás után Pozsonyban egy kápolna belsejében fogjuk elhelyezni, azt fogja díszíteni. Középpontjában a Szentlélek áll. A sarkaiban oszlopok lesznek.”

A két pályakezdő fiatal művész együtt járt a főiskolára, mind a ketten kerámiával foglalkoztak. „Remélem, hogy hosszan tartó lesz az együttműködésünk, hiszen sok közös tulajdonságunk és gondolatunk van. Jól tudunk együtt dolgozni” – mondja Judit, akinek kedvenc alapanyaga az agyag, de e mellett festeni is nagyon szeret, és a zománccal is kísérletezik. „Saját kerámiaműhelyt szeretnék alapítani, s Edittel ott dolgozni – avatott be terveibe a fiatal képzőművész. – Keressük a bemutatkozási lehetőségeket Pozsonyban és Prágában. Ebben a szakmában ez nem egyszerű dolog – fel kell jutnunk a listákra.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?