Képzőművészetre nyitott ház

Ha „keleten”, Nagykaposon jár a Honismereti Kerékpártúra, akkor a meglátogatott helyszínek közül sohasem marad ki Ferencz György fafaragó szobrász kedves, hangulatos háza és műterme. Ezúttal is így volt.

Kerámiák, kovácsoltvasból készült tárgyak, szobrok, festmények, minden, ami szép, megtalálható az F-ART GalériábanA szerző felvétele Ferencz György és családja régi ismerősökként üdvözölte a kerékpártúra 28. évfolyamának résztvevőit, akiket a megszokott módon, az udvar sarkában frissítőkkel megrakott asztal várt. A régi túrások egy része ismerősként üdvözölte a művészt, s a legutóbbi látogatásuk óta bekövetkezett változásokat kereste, az ifjabbak pedig a bőséges látnivalóval ismerkedtek. Mint mindig, ezúttal is mindenki előtt nyitva állt a műterem, a ház szinte minden helyisége, hogy fellebbentse a fátylat az alkotói munka és az alkotás mindig is izgalmas titkairól. Az újdonságok közé tartozott (legutóbb négy éve járt itt kerékpártúra) az F-ART Galéria és művészbolt, mely bensőséges hangulatával sokunk érdeklődését felkeltette. A művész és felesége, Etelka, a bolt vezetője készséggel álltak a rendelkezésemre.

Bár logikusnak tűnik, mégsem mindennapos, hogy egy szabadúszóként dolgozó művész és a családja művészboltot is nyit.

(György) Az igazsághoz tartozik, hogy volt ebben némi kényszerűség is. Etelka munkahelye megszűnt, s valamit kezdenünk kellett. Átgondoltuk a lehetőségeinket, s egy Galéria és művészbolt kialakítása megvalósítható ötletnek tűnt. Házunk lakóterülete így ugyan csökkent, ugyanakkor az eddiginél is jobban kinyílt a képzőművészetet pártoló látogatók előtt.

Mióta létezik az F-ART Galéria és művészbolt?

(György) 2000 decemberében nyitottunk. Régiónkban nincs hasonló vállalkozás. Az „üzleti” tevékenység mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a térségünkben dolgozó művészeknek és alkotóknak legyen állandó bemutatkozási lehetőségük. Aki már kipróbálta, az nagyon pontosan tudja, hogy egy alkotónak – főleg, ha a művészetet választotta fő tevékenységének – műveiből nem könnyű megélhetését biztosítania.

Milyen a művészbolt kínálata?

(Etelka) Sokrétű. Természetesen helyet kapnak benne családunk, férjem és a családi hagyományokat folytató lányunk alkotásai. A TICCE alkotókörben készült festmények és grafikák, magyarországi iparművészek alkotásai, kerámiák, kovácsoltvasból készült tárgyak, szövött szőnyegek és fonott kosarak stb. Minden, ami értékes és szép. Sokat teszünk azért, hogy látogatóink jól érezzék magukat, és kellemes érzéssel távozzanak tőlünk. Még akkor is, ha csak nézelődni tértek be.

Másfél év után kialakult-e egy állandónak mondható vevőkör?

(Etelka) Igen is, nem is. Ami az egyéni vásárlókat illeti, állandó vevőkörről még nem beszélhetünk. Az anyagilag jó helyzetben lévő lakosok közül csak kevesen térnek be hozzánk. Nagy örömünkre azonban az iskolák már felfedezték az üzletünket, mint látnivalót, galériát. Nyitott órák keretében gyakran látogatnak el úgy hozzánk, hogy a műteremben elbeszélgessenek a fafaragásról, szobrászatról, művészetről, hogy betekintsenek az alkotás titkaiba.

A kínálatban már kőből készült alkotások is szerepelnek. Amikor legutóbb itt találkoztunk, akkor még a fa volt a kedvenc alapanyaga?

(György). Igen! Igény volt rá, kértek rá, hogy dolgozzam kővel is. S megszerettem ezt az alapanyagot. Keményebb, mint a fa, ugyanakkor számomra is izgalmas kifejezési lehetőségeket kínál.

A jövőt illetően minek örülnének a legjobban?

Talán annak, ha az alkotások sokak számára válnának értékké, ha az igényességnek, a képzőművészet iránti szeretetnek mind több család otthonában nyoma lenne. Egy-egy szépen elkészített csipke, apró tárgy, kerámia, stb. megvásárlása nem mindig igényel nagy anyagi befektetést. De emeli a lakások hangulatát, életünk bensőségét. Az alkotó öröme akkor a legteljesebb, ha tudja, hogy az alkotása jó helyre és jó kezekbe került.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?