Kedves kis portékák

<p>A szokott beosztását (versek, prózák, központi tanulmány, beszélgetés, képzőművészet, kritikák) és jó színvonalát megtartva igencsak változatos az idei második száma a Palócföldnek.</p>

A Mizser Attila főszerkesztésében megjelenő kéthavi folyóirat egy egészen kiváló Németh Zoltán-verssel kezdődik (ezt még kettő követi), hozzá Petőcz András, Hartay Csaba és Gressai Ferdinánd egy-egy költeménye társul.

A versek és prózák határán a Szávairatok című rovatban Szávai Attila újabb tárcanovelláját találjuk. Prózából hármat közöl a lap, három szerzőtől, s mindegyik nagyon ajánlható kedves kis portéka; a rovat a címét („Ezek a kedves kis portékák”) egy Mikszáth-elbeszélés felütéséből kölcsönözte. Kiss Judit Ágnesé (Pista Pesten) mikszáthi humorral sziporkázik egy parodisztikus időutazás keretei közt, Mikszáth megidéződik Jenei Lászlóéban is (Nobilis idők), de ennek a túlságosan realisztikus prózának nem szórakoztatás a célja, végig indulása szellemében kanyarog („Életünkből oly sok időt töltünk el úgy, hogy egyedül hagyjuk magunkat…”), Kőrössi P. Józsefé pedig (Kutyaszar) Mikszáth-mondatokból is építkező történet (történetek kutyákkal és emberekkel, bárányokkal és Hallelujával), mely többféle elbeszélői és szereplői hangon szólal meg: „Egyszer a fekete nagykabátját hurcolták végig a fiúk, nyomon követhetően az udvaron, ki is rágták, szerencsére legalul, ahol senki, legfeljebb a ruhatáros láthatná, ha még lenne színház, ahova jár. Ez, ez az, a szemét, ami zavarta, ami abból lett, ami ő volt, a férfi, a férfié valamikor, az az a szemét. Ezt gondoltam, gondolta Tajti, hogy gondolják rólam.”

A Kutatóterület rovatában Koós István tanulmánya olvasható (A viszonylagosság tapasztalata Jókainál), a Találkozási pontok rovatban pedig N. Tóth Anikó beszélget Závada Pállal. A Kép-térben Németh Bozó Andrea értelmezi a Palócföld e számának illusztrációit adó Németh Géza képzőművész munkáit.

A hátsó, kritikai traktusban hat könyvrecenzió és kritika kapott helyet. Csehy Zoltán Balázs Imre József (Fogak nyoma című) verseskötetét értékeli, Szepes Erika a Röpke Ívek 2009 című antológiát (a Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaság jubileumi kötetét) ismerteti szerzői szerint, Ayhan Gökhan Radoslav Petković novellagyűjteményét ismerteti (Az ember, aki álmában élt; Csordás Gábor fordítása), Bódi Zsuzsanna a költő Ferenczy Teréz (1823–1853) életét és életművét összefogó Galcsik Zsolt-kötetet, G. Toronyi Judit a Neograd 2008 című múzeumi gyűjteményt (A Nógrád Megyei Múzeumok Évkönyve XXXII.), Handó Péter pedig az ifj. Szabó Istvánt bemutató Shah Timor-portréfilmet, színes dokumentumfilmet (Élet a szobrok között).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?