Kultúra

Kassán is jól szólt a csodazongora

Kassa | A Művészetek Házában mutatta be saját tervezésű csodazongoráját Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész.
Németi Róbert

2016. december 8. 10:55

A szlovákiai premierre több százan voltak kíváncsiak. „Még sohasem léptem fel Kassán, már csak ezért is különleges alkalom volt számomra a városban játszani. Bár közel van a határhoz az Ipolyfabric gyár, ahol most a Bogányi-zongora sorozatgyártásán dolgozunk, még egyszer sem játszottam ezen a vidéken” – nyilatkozta lapunknak Bogányi Gergely zongoraművész.
 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258099","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
„A fejlesztés tíz éve alatt számtalan csodálatos dolog történt. A zongorát csak csodazongoraként emlegetik, ami azért van, mert a fejlesztés legfontosabb pillanataiban olyan sorsszerű segítséget kaptunk, hogy ráragadt ez a jelző a hangszerre” – magyarázta Bogányi. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258100","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A zongora hét évig készült. A fejlesztés ötlete Bogányi Gergely barátaival és mérnök, konstruktőr ismerőseivel való beszélgetések alkalmával körvonalazódott. A zongora készítését a művész több mint hét évig maga finanszírozta, 2012-ben vállalkozást alapítottak, ami külső tőkét is vonzhatott a további kísérletezéshez. A hangszer különleges anyagokból készült, hangja pedig kivételes.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258101","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A mintegy kétórás koncertre közel ötszázan voltak kíváncsiak, az ország szinte minden pontjáról és külföldről is érkeztek. Bartók Béla, Claude Debussy és Liszt Ferenc zongoraművei csendültek fel. Bogányi színpadra lépése előtt Gablyasz Péter kassai zenész zongorakíséretével a Voces énekegyüttes köszöntötte a közönséget.
Önnek ajánljuk

Harabinnak és Kotlebának való déli, magyarlakta vidék

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Bővül a Čaputovát támogatók köre

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?