Karel Gott 70 éves

Prága |

<p>Leggyakrabban "Prágai Csalogánynak" nevezi a sajtó, de nem ritka a "Kelet Sinatrája", "Prága Aranyhangja", és a "Cseh Kultúra Nagykövete" megnevezés sem.</p>

Polgári nevén Karel Gott, Csehország legnépszerűbb énekese évtizedek óta, külföldön is babérokat szerzett hazája kultúrájának, s neve Magyarországon is ismert, kedden lesz 70 éves.

A cseh könnyűzene és szórakoztató ipar immár majdnem fél évszázada koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette. Először amatőrként lépett fel a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban - a Vencel téri Alfában, illetve a Vltavában -, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett. A hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím - amelyet több mint 30-szor ítéltek neki - azóta szinte összeforrt a nevével. Hamar profi lett belőle, s már 1964-ben saját csapatot alakított, a híres Apollo színházat. 1967-ben féléves szerződést kapott az amerikai Las Vegasban.

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, s mindig nagy sikerrel. Pályafutása alatt majdnem 40 millió lemezt, kazettát, illetve más zenehordozót adott el. A statisztikák szerint mintegy 1600 dalát vették hanghordozóra, s

külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, és sok film zenéjében énekelt, így például a Maja méhecske című világhírű rajzfilm dalát is ő vette fel.

Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, s mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. Nem véletlen például, hogy a hatvanas évek végén, amikor a szocialista Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket a tekintélyes Eurovízió

fesztiválon. Gottal életre szóló szerződést kötött dalai nyugati forgalmazására a német Polydor cég, amely ma is azt állítja, kitűnő üzlet volt. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, és fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban is. Magyarországon is több alkalommal koncertezett.

Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a tisztségért, de a nagy port felvert eset mutatja társadalmi elfogadottságát.

A legendás énekes csak 68 éves korában, az amerikai Las Vegasban nősült meg. Választottja barátnője, az akkor 31 éves Ivana Machácková lett. Az immár hét éve együtt élő pár a boldogító igent abban a nevezetes Las Vegas-i kápolnában mondta ki, ahol előttük már számos neves pár esküdött egymásnak örök hűséget.

Az esküvő szűk körben zajlott le, s csupán a pár kétéves kislánya Charlotta Ella Gottová, valamint a menyasszony édesanyja Blanka vettek részt rajta. Az esküvő után fél évre Gott negyedszer is boldog apa lett; megszületett negyedik kislánya, aki a Nelly Sofie Gottová nevet fogja viselni.

Gottnak korábbi kapcsolataiból ugyanis már házasodása idején volt két felnőtt lánya: Dominika és Lucia. Mindkettővel máig nagyon szoros kapcsolatot tart fenn, akárcsak azok édesanyjaival, volt szerelmeivel. Gott arról is híres, hogy minden nagyobb szerelmét bőkezűen megajándékozta. A magyar származású Soros Marika, aki az ezredfordulón volt három évig Gott élettársa, egyebek között egy villát kapott ajándékba.

Az énekes kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát kér, s ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között.

A zene mellett Gott nagy szerelme a festészet is. Amatőrként több külföldi kiállítása is volt. Képei iránt nagy a kereslet. Egyik első nagy kiállításán, 1999-ben Prágában, az egyik képéért 1,4 millió koronát volt hajlandó fizetni az egyik érdeklődő. A festő különben csak nagyritkán adja el képeit, sokkal gyakrabban elajándékozza őket barátainak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?