Kajínek akciós nagy dobása

<p>Arra a kérdésre, mennyi a filmben a valóság (igazság), és mennyi a fikció, vagyis mennyi az ún. művészi többlet, a szerdai sajtóvetítést követő tájékoztatón az alkotók az igazság javára 70/80 százalékban voksoltak.</p>

Ennyi a Jiří Kajínek története körüli valósághűség (igazság?) a filmben, a többi fikció,ami viszont semmiképpen nem jelenti azt, hogy csupán 30/20százalékra értékelhető benne a művészet.
Hogy képben legyünk, Jiří Kajínek létező személy, akit kettős gyilkosságért ítéltek életfogytiglanra. Kajínek az első cseh bérgyilkosként híresült el, s a legismertebb cseh fegyenc, aki hazájában legtöbbet foglalkoztatta a közvéleményt, egyrészt sokat vitatott gyilkos tettével, másrészt szökésével a mírovi börtönerődből, melyet a cseh Alcatraznak is neveznek. Hogy nem véletlen ez a hasonlat, ezt bizonyítják a filmben az erődről madártávlatból fotózottképekis.
A film azonban nem Jiří Kajínekről szól: azaz nem az ő igaz, és semmiképpen sem dokumentarista története. Az ő esetét alapul véve – akciófilmként – a bűnről, a bűnösségről és az ártatlanságról teszi fel a kérdéseit oly módon, hogy az igazságot próbálja keresni. Az igazságot nemcsak Kajínek személyét, hanem az ellene lefolytatott eljárást, és azt a mögöttes rendszert illetően is, amellyel és ahogy elítélték őt. Az igazságkeresés filmes folyamatát ez a cseh opus fikcióval teszi meg: történetével megpróbálja felújítani a pert, s egy védőügyvédnő közbenjárásával (Tatiana Vilhelmová alakítja) kísérletet tesz a gyilkosság körülményeinek (újra)feltárására. A Kajínek-ügy a valóságban nem tart itt. E fiktív perfelújítási kísérlet azt szolgálja, hogy leleplezze az igazságszolgáltatás rendszerének árnyoldalait, alvilági és nem alvilági összefonódásokra, manipulációkra világítson rá, amelyek a bemutatott ügy mögött meghúzódhatnak, s amelyek a világon bárhol így létezhetnek és működhetnek. Ezért nem lehet véletlen, ha nemcsak a Kajínek-ügyet látjuk majd Petr Jákl moziját nézve.
Amit maga Jiří Kajínek eddig még nem látott – a cseh bemutatóra, ahogy tervezték, biztonsági okokból nem sikerült őt „beültetni”, ezért jutalomként néhány rabtársának, valamint börtönőröknek és neki is levetítik majd. Bizonyára nehéz, súlyos látvány lesz számukra is a Kajínek szökésének és fogva tartásának körülményeit bemutató kockák – azok állítólag nem a fikció képei.
Amelyek bizony elég kemények. A kegyetlenség és a brutalitás helyenként olyan tömény, hogy vannak helyzetek, amikor az előző széksor támlái mögé bukna az ember, de még akkor is hallaná a hangokat. Annak a 30/20 százaléknyi művészetnek a minősítése, amit a sajtótájékoztatón a Kajíneknek voksoltak az alkotói, meglehetősen összetett probléma. A film műfaji megjelölése: krimi-thriller, s ennek ismérveivel indul a sztori, ám a filmidő múlásával hovatovább kiderül, hogy a krimi-thrillerelemeket, a gyilok-akciókat tálalva ún. magasabb filmművészeti összetevőket is kap a néző. Ha lehet ez mérce ennél a műfajnál, akkor a film akár hollywoodinak is elmenne. Érződik rajta, hogy Petr Jákl kaszkadőr megjárta Hollywoodot, s ott beletanult az akcióműfajba. Az ún. magasabb filmművészeti összetevők pedig attól a profizmustól csillannak meg, amit belevittek a stábtagok. Pazar a képi világa. A cseh film legendás hírű operatőre, F. A. Brabec ezúttal is magával ragadóan dolgozik a fényvarázzsal. Vizualitásával minden kocka eredeti, a helyén van, és a helyén hat. Ugyanez mondható el a zenével kapcsolatban is: elemi erővel szólnak Václav Noid Bárta tiszta taktusai, zsigerekig hatolnak. A kosztümökről fel sem merül, hogy filmes rekvizitumok: képbe vágó, egyszerű ruhák Jaroslava Pecharová kosztümjei.
S amiatt a többlet miatt sem kell fanyalogni, amivel a színészek emelték a filmet. Az orosz Konsztantyin Lavronyenko Kajínek figurájaként egy kiszámíthatatlan vadember. Tatiana Vilhelmová szuggesztív akcióhőssé erősödik a kezdeti modellpózok után, a lengyel Boguslaw Linda karakteresebb, mint egykor a magyar filmben, Vladimír Dlouhý az exrendőr szerepében pedig annyira undorítón gusztustalan spicli, hogy felháborodik a gyomor tőle: hatalmas formátumú színészként van jelen ebben az utolsó filmes alakításában is.
Csehországban a Kajínek messze maga mögé utasítja a korábbi cseh produkciókat. Hogy aztán az „oroszlánvadászatban” szereze trófeákat (vagyis cseh filmes díjat), majd eldől. Attól függ, mennyire számít majd, hogy az akcióklisék ott vannak benne. De vállalja is ezt a voltát. Ezzel együtt szól nagyot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?