Jövőre több hallgatót vesznek fel

Ha valaki ma Szlovákiában nappali tagozaton, felsőfokú közgazdászképzésben kíván részt venni, tanulmányait nem feltétlenül szlovák nyelven kell folytatnia. Magyar nyelvű oktatásban is részesülhet anélkül, hogy Magyarországon járna egyetemre.

A Tiszti Pavilon, az oktatás egyik helyszíneDömötör Ede felvételeMár két helyszínen is van erre lehetősége. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem a már 1993 óta működő királyhelmeci kihelyezett tagozata mellett ez év szeptemberében Komáromban is megnyitotta kihelyezett részlegét. Az oktatási intézménynek a Tiszti Pavilon ad otthont.

A magyarok lakta régióban tapasztalható, rendkívüli méreteket öltő munkanélküliség, amely a Komáromi járásban 28 százalék körüli, nagy szerepet játszott a képzés beindításában. A munkanélküliek nagy része a fiatalabb korosztályhoz tartozik, a térségben csak nagyon nehezen jutnak munkalehetőséghez. Azok, akik szakképesítéssel rendelkeznek, remélhetőleg nagyobb eséllyel találnak majd állást Az intézmény célja tehát az, hogy olyan gazdasági szakembereket képezzen, akik mindkét ország, azaz Magyarország és Szlovákia nyelvét, adó- és jogrendjét egyaránt jól ismerik. Ezáltal a szlovák–magyar kapcsolatok is lendületet kaphatnának.

A helyi igényeken és szükségleteken túl további érvek is szóltak az egyetemi szintű, magyar nyelvű közgazdászképzés mellett. Nagyon nagy ugyanis azoknak a felvidéki magyar felvételizőknek a száma, akik magyarországi felsőfokú intézményekre, különösen közgazdaságtani egyetemekre adják be felvételi kérelmüket. Ez a tény jelzi, valóban szükség van ezen a szakon magyar nyelvű képzésre. Felmérések bizonyítják, hogy jóval az országos átlag alatt van a szlovákiai magyar hallgatók száma a hazai képzésben. A 16 ezer szlovákiai közgazdászhallgatóból mindössze ötszázan magyar nemzetiségűek, miközben a szükséges létszám 1600 körüli lenne. Ezen a kedvezőtlen arányon szeretne javítani a komáromi kihelyezett tagozat. Az ötletgazdák abban bíznak, hogy több érdeklődő kap kedvet az egyetemi tanulmányokhoz, ha anyanyelvén tanulhat.

A képzés maga térítésmentes, a hallgatóknak nem kell tandíjat fizetniük. Egyébként ha valaki a budapesti székhelyen önköltséges hallgatóként vesz részt a képzésben, annak a tanulmányok egy évre 3000 dollárba kerülnek, ez az öszszeg mintegy 150 000 koronának felel meg.

Amellett, hogy a képzés ingyenes, a komáromi kihelyezett tagozat hallgatói ötféle ösztöndíjban részesülhetnek: tanulmányi, szociális, lakhatási, jegyzettámogatási és kiemelkedő tanulmányi eredményekért járó érdemi ösztöndíjat is kaphatnak.

Az idén szeptemberben indult képzésre aránylag rövid volt a jelentkezési idő, ennek ellenére másfél hónap alatt csaknem 500-an adták be felvételi kérelmüket. A jelentkezők közül 200 hallgatót vettek fel, de ez a keretszám a későbbiekben várhatólag növekedni fog. A 2002/2003-as tanévben a tervek szerint 300 főt szeretnének felvenni. A felvételi vizsgák Komáromban, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem tanárai vezetésével zajlottak. Két tantárgyból, matematikából és történelemből kellett felvételi vizsgát tenni. Ezt egészítette ki egy motivációs beszélgetés, mely a jelentkező szlováknyelv-ismeretének felmérésére szolgált. A következő tanévben már a közgazdaságtan is választható tantárgy lesz.

A megszerzett diploma szlovákiai honosítása nem szükséges, a komáromi tagozat a hallgatói számára magyarországi egyetemi szintű diplomát biztosít, mely a szlovák– magyar államközi megállapodás értelmében Szlovákia területén is érvényes. A képzés három nyelven folyik. Az oktatás alapnyelve természetesen a magyar. Három tantárgyat – a szlovák adó- és jogrendet, valamint a könyvelési alapismereteket – szlovák nyelvű előadásokon sajátíthatnak el a hallgatók. További két tantárgyat pedig, melyek az európai uniós ismeretekkel függnek össze, angolul tanulnak.A tízszemeszteres képzés során a harmadik év után nyílik lehetőség a szakosodásra. A hallgatók a közgazdasági informatikát, az üzleti kommunikációt és a pénzügyet válaszhatják. A jövőben azonban bővíteni szeretnék a szakosodási lehetőségeket. A helyszínen létrehoztak egy jegyzetboltot is, ahol a diákok minden szükséges tankönyvet beszerezhetnek. Az oktatás két helyszínen folyik, a szakszemináriumokat a Tiszti Pavilon épületében, az előadásokat pedig a szomszédos Városi Művelődési Központban tartják. Komárom városa a Tiszti Pavilonban található tantermeken kívül 15 tanárlakást és egy négyszáz férőhelyes, a közelmúltban felújított kollégiumot is az egyetem rendelkezésére bocsátott.

A tanári kar részben magyarországi, részben szlovákiai oktatókból áll. Magát a közgazdaságtant Budapestről érkező professzorok oktatják, míg az alapozó tantárgyakat, tehát a matematikát, az idegen nyelveket, az informatikát, a szociológiát hazai tanárok előadásai során sajátíthatják el a hallgatók. A szlovákiai oktatói gárdát egyetemi tanárok, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársai és a gazdasági szférából érkező, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek alkotják. A képzés 32 tanárral indult, öten az egyetem budapesti székhelyéről érkeztek. A Komáromban tanító szlovákiai tanárok 75-80 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal, illetve doktoranduszhallgatóként oktat. A tanárok létszámát a jövőben növelni szeretnék, mégpedig a különféle hazai egyetemek pedagógusainak bevonásával. A tervek szerint a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemről érkezett előadók körét kibővítve, a Mezőgazdasági Egyetemről és a Comenius Egyetemről is meghívnának oktatókat.

Felmerülhet a kérdés, hogy az itt végzett hallgatóknak ugyanolyan esélyük van-e a hazai álláspiacon, mint a szlovák nyelvű egyetemeken képesítést szerzett kollégáiknak. A hallgatók mindenesetre bizakodóak a jövőt illetően, mivel a képzés során alkalmuk nyílik elsajátítani a szlovák szakterminológiát is. Legfeljebb a szlovák kollégákkal való kapcsolattartás hiánya okozhat a későbbiekben gondot. Mivel a képzés csak most indult be, nem készülhettek felmérések arról, milyen arányban tudnak érvényesülni Szlovákiában a komáromi tagozatról kikerülő szakemberek.

A város és az egyetem mindenesetre igyekszik mindent megtenni, hogy megfelelő szellemi körülményeket és tárgyi feltételeket építsen ki a minden követelménynek eleget tevő, magas szintű képzés számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?