John Malkovich román karmester bőrébe bújik

dd

Ha csak tehette, elzárkózott a lemezfelvétel elől, mert szerinte a koncertélmény lényege a megismételhetetlenség, egy felvétel tehát éppen a lényegtől fosztja meg a hallgatót. Kedvelt hasonlata volt, hogy felvételt hallgatni olyan, mintha valaki Brigitte Bardot fotójával bújna ágyba.

John Malkovich főszereplésével életrajzi film készül Sergiu Celibidache román karmesterről, aki a hajléktalan létet is kipróbálta, mielőtt ünnepelt sztár lett, és aki nemcsak különleges vezénylési stílusával és hallatlan előadói szuggesztivitásával írta be magát a klasszikus zene történetébe, hanem a 20. század egyik legjelentősebb karmestertanáraként is. A mesterkurzusain részt vevő fiatal karmesterek elmondásuk szerint többet tanultak pusztán abból, ha egy órán át nézhették vezénylését, mint fél év alatt a zeneakadémián.

Celibidache Románia  egyik legellentmondásosabb klasszikus zenei figurája volt, sokan őrültnek tartották, de legalább annyian istenítették. Mindenesetre ő lett a legendás Berlini Filharmonikusok valaha volt legfiatalabb karmestere, de előtte egy ideig hajléktalanként tengette életét.

A készülő filmben, amelynek egyelőre nincs hivatalos címe, John Malkovich alakítja a főszerepet, rajta kívül Sean Bean, Miranda Richardson, Kate Phillips (Downton Abbey), Anton Lesser (A trónok harca) és Charlie Rowe (Rocketman) is látható lesz benne. A fiatal Celibdachet A könyvtolvajban megismert Ben Schnetzer alakítja a filmben.

Az utóbbi néhány évben több, karmesterek ihlette mozifilm aratott jelentős sikert világszerte. Todd Field rendezésében egy kitalált dirigensről szól a Tar, Cate Blanchett főszereplésével, amely számos jelentős nemzetközi díjat nyert az elmúlt másfél évben. A Leonard Bernsteinről szóló Maestro bemutatója jövőre várható a Netflixen, mivel a forgatást alaposan megnehezítette a pandémia. Bernsteint Bradley Cooper alakítja ebben a filmben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?