Kultúra

Izraeli szent sperma

Nincs párja Ori Gruder tabudöntögető dokumentumfilmjének.
Szabó G. László

2017. december 8. 19:58

Aki elszórja magvait, tulajdonképpen a fiait gyilkolja meg, állítja az izraeli Ori Gruder Szent sperma (Sacred Sperma) című dokumentumfilmje, amely mindenütt nagy feltűnést, sőt megdöbbenést kelt a világban. 
 
Budapesten a zsidó és izraeli filmek fesztiválján mutatták be a napokban a filmet. Ahogy Fritz Zsuzsa, a rendezvény igazgatója hangsúlyozta: „Zsidónak lenni leginkább azt jelenti, hogy kérdéseink vannak. Kérdéseink Istenről, létezésről, s a tetteinket, választásainkat vezérlő értékekről.” Ori Gruder sem tesz mást kamerával a kezében, mint hogy kérdez. Arcát teljes egészében sosem látjuk, a feleségét is inkább hátulról fényképezi, amikor merész kérdéseit felteszi. Haszid filmrendező lévén a háredi, ultraortodox világba kalauzolja el nézőit, miközben fiának próbálja átadni, egyben elmagyarázni az ortodox zsidó közösségek szexualitáshoz, házasság előtti nemi kapcsolathoz, önkielégítéshez fűződő nézeteit. A maszturbáció teljes körű, szigorú és extrém tiltása a judaizmusban sokakban vált ki félelmet, sőt kétségbeesést, tehetetlenséget, kínt és gyötrődést, hiszen a vallásos közösségek fiataljai többszörösen szembesülnek azzal az intelemmel, mely szerint veszélybe sodorja magát az a kamasz, aki a spermára gondol, „feladatunk pedig éppen az, hogy távol tartsuk magunkat a veszélytől”. 
 
Ori Gruder a maga nemében páratlan alkotásáról szerte a világon leírják: ez a legelső bizalmas betekintés egy elszigetelt vallási közösségbe. S ez való igaz: erről a témáról, ezzel a nyíltsággal, ilyen bátorsággal korábban soha senki nem készített még filmet. Az itt felvetett intim kérdésekről ugyanis még az ortodox családokban is alig beszélnek. Inkább csak a hagyományokat, szokásokat adják tovább. Azokat a bevett szokásokat, amelyeket apák örökítenek át a fiaikra, hogy majd azok is továbbadják saját gyermekeiknek. „Hála istennek, megházasodtam, és a feleségemmel hat gyönyörű gyerekünk van – halljuk a filmben. – A fiamat tanítanom kell, és most bajban vagyok.” A „baj” forrása pedig nem más, mint a vágy, a vágy törvénye. Mit tegyen egy ultraortodox családban nevelkedő fiú, egy serdülő fiú, egy vágyaival viaskodó kamasz, egy húszéves srác, egy érett fiatalember, egy ereje teljében levő férfi, ha sem a kéjnek, sem a kezének nem tud álljt parancsolni? 
 
„A szem lát, a szív vágyódik, a kéz cselekszik” – vallja a rendező. De akkor miért számít tiltott cselekedetnek az önkielégítés és a házasság előtti szexuális érintkezés, vagy a testi egyesülés során a női testen kívül „szabadon engedni” a magot? Gruder vallási és teológiai közelítésekkel igyekszik választ adni a tiltásokra, amelyek szerint a maszturbáció „megsérti a szövetséget az Örökkévalóval”. Megy is a rabbihoz, a vallásközösségbe, a pszichológushoz, a rituális fürdőbe, a férfiak mikvéjébe, de még a vőlegénytanácsadót is felkeresi, hogy újra és újra megfogalmazott kérdéseit feltegye. A fiút, a fiát ugyanis fel kell készítenie, még mielőtt a gonosz vágy legyőzhetné őt. 
 
A rendező tehát a saját életén és a haszid világon keresztül beszél a férfiszexualitásról. Rögtön a film elején elmeséli: kamaszként, mint a legtöbb társát, két dolog érdekelte igazán. A szörf és a pénisze. S mivel felnőttként, baráti társaságban ma is sokat foglalkozik a témával, úgy döntött, filmet forgat róla. Tízéves fia felvilágosításával azonban nem könnyű feladatot vállalt magára, hiszen a haszidok szexuális szokásairól, nézeteiről és tiltásairól – ilyen nyíltan legalább is – eddig nem beszélt a közösség. Figyelmezteti is őt a rabbi: azzal nincs baj, hogy a „nagy elvesztegetésről” forgat filmet, de tudnia kell, milyen veszélyek fenyegetik a forgatás során. „Mivel tűzzel játszol, kiteszed magad a lángoknak!” – közli vele, még mielőtt Gruder kezébe venné a kamerát. Felesége is fél a készülő filmtől, nehogy felkavarja az életüket. A szexuális tisztaságról beszélni ország-világ előtt – ez sokak számára felfoghatatlan a közösségben. Gruder közben nem is érti, mi zavarja az embereket ebben az ebihalszerű lényben, ami maga a sperma. Riportútja során azt is kideríti, milyen módon ad mintát vagy válik donorrá egy vallásos és nem vallásos férfi Izraelben: egy haszid, aki az „isteni elitkülönítmény” tagja, éjszakai magömlés után, vagy óvszerbe, a közösülés során; a nem vallásos, akár a mintavétel helyszínén, különböző magazinokat lapozgatva. 
 
A tiltásokat körbejárva azt is megtudjuk: egy haszid már gyermekként sem érintheti meg a nemi szervét, még akkor sem, ha pisil, ezért van a házban külön WC-je. Testhez simuló alsónadrágot nem viselhet, csak hosszút, bőt, praktikusan nyílót. Hétéves korától rituális fürdőbe járhat a fiúgyermek, ahol úgy kell vetkőznie, öltöznie, hogy közben másra nem nézhet. Ellenállni mindenféle veszélynek – ez a munka legnehezebb része. „Az elvesztegetett mag károkat okoz a léleknek” – mondja az egykori DJ, aki azért hagyta ott a Tel Aviv-i szórakozóhelyet, mert az ott látottak örök kísértés elé állították. Azt már akkor is tudta, hogy a női testen kívül ejakulálni számára tilos, a napi többszöri önkielégítést mégsem tudta elkerülni. „Mindennapos harc ez, aminek soha nincs vége” – állítja, s hogy megzabolázza szenvedélyét, kimegy a mezőre, és Istenhez kiáltva megpróbálja elűzni magától a legádázabb gonoszt. 
 
„Kordában kell tartani a szemet és az érzelmet” – így a jesiva egyik oktatója –, hiszen a vágy a képzelet erejével dolgozik.” A kísértés persze óriási, hiszen elég két gombnyomás a bűnbeeséshez. Az internet mindenütt szabad utat biztosít a vágyak gerjesztéséhez. 
 
Ori Gruder egyébként korábban az MTV Europe-nak készített videoklipeket, majd az ultraortodox közösségek rituáléiról, iskolarendszeréről, étkezési szokásairól és megítéléséről forgatott dokumentumfilmeket. Most a Szent spermával járja a világot. A film Jeruzsálem után Londonba és Kaliforniába is eljutott, és mindenütt pozitív fogadtatásban részesült. Eredeti, esztétikus, erőt adó, írják róla mindenütt. Nincs is mit hozzátenni ehhez. Legfeljebb annyit: ez a film a szó szoros értelmében páratlan alkotás. Még a rabbi szerint is csodálatos.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A két külügyminiszter közös, budapesti sajtótájékoztatóján a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója is téma volt ⋌(TASR-felvétel)

Szijjártó: „Megpróbáljuk tiszteletben tartani egymás érzéseit”

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

s

Kinyithatnak a fürdők, de nem tudni, milyen feltételekkel

koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

zgr

Volt felesége késelhetett meg egy férfit Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.