Ismét Visegrádi Napok Kassán

Immár ötödik éve rendezik meg Kassán a négy ország kultúráját bemutató Visegrádi Napokat. A fesztivál maratoni hosszúságú, hiszen hivatalosan négy hónapon át tart, bár lesznek olyan hetek, amikor csak egy rendezvényt kínál a kassaiaknak a FORSA szervezőiroda.

Immár ötödik éve rendezik meg Kassán a négy ország kultúráját bemutató Visegrádi Napokat. A fesztivál maratoni hosszúságú, hiszen hivatalosan négy hónapon át tart, bár lesznek olyan hetek, amikor csak egy rendezvényt kínál a kassaiaknak a FORSA szervezőiroda. A választék viszont idén is a megszokott magas színvonalon van.

Csakúgy, mint az elmúlt években, ismét számítani lehet nívós színházi előadásokra, éjszakába nyúló dzsesszkoncertekre, valamint érdekes tárlatokra. Magyar és szlovák „zászló alatt” hirdetik a Ghymes együttes szeptember 21-i koncertjét, valamint Michal Hajnal magyarországi szlovák festő tárlatát a Löffler Múzeumban. Szlovák és cseh együttműködés eredménye az október végén sorra kerülő komolyzenei hangverseny, és négy ország zenekarait vonultatja fel a Jazz For Sale című, három egymás utáni szombaton zajló dzsesszfesztivál, amelyen olyan nevek lépnek fel, mint a Correct Groove Quartet, a Walk Away, a Jacek Kochan Quartet vagy Zuzana Lapčíková és a George Mraz Trio.

Gabriel Horaľ, a FORSA szervezőiroda vezetője szerint a regionális és állami intézmények egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a rendezvénysorozat iránt, az idei fővédnök Ivan Gašparovič államfő, a Visegrádi Alaptól pedig a tavalyi 8000 euró helyett már 4,5 millió korona érkezett a rendezvényre, amely nemcsak Kassa, hanem az egész régió hírnevét öregbíti. Nem mellékes, hogy olyan produkciók kerülhetnek el az ország keleti végébe, amelyek egyébként feltehetően sosem lennének láthatóak és hallhatóak Kassán. Ilyen például a cseh Divadlo na Vinohradech „hírhedt” Nem félünk a farkastól-előadása, a Jiří Bartoška rendezte Mathilda című Veronique Olmi-darab a Divadlo Ungelt előadásában vagy a legendás Pražský Výběr zenekar koncertje.

A magyar színeket többek között a visszajáró vendégnek számító Jazz Pression, valamint a European Mantra zenekar képviseli, akik már olyannyira otthon érzik magukat Kassán, hogy tavaly épp a Jazz For Sale fesztiválon rögzítették koncertlemezük anyagát. A népes hazai mezőnyből idén is a pozsonyi Štúdio L+S három előadása számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Ők nyitják a fesztivált szeptember 15-én a történelmi városháza színháztermében, ahol Peter Pavlac darabjában Marián Labuda együtt játszik szintén Marián nevű fiával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?