Irodalmi kánonokról

Gazdag tartalommal jelent meg az Irodalmi Szemle 7–8. száma. A szépirodalmi anyagok között hangsúlyozott szerepet kaptak a fiatal tollforgatók. Keszan Andrea és Hudák Katalin versei mellett Öllős Edit gondolatait olvashatjuk a folyóiratban. A kilencvenes évek irodalmi kánonjaival Németh Zoltán esszéje foglalkozik.

Gazdag tartalommal jelent meg az Irodalmi Szemle 7–8. száma. A szépirodalmi anyagok között hangsúlyozott szerepet kaptak a fiatal tollforgatók. Keszan Andrea és Hudák Katalin versei mellett Öllős Edit gondolatait olvashatjuk a folyóiratban. A kilencvenes évek irodalmi kánonjaival Németh Zoltán esszéje foglalkozik. A széttartás alakzatai című írásában a fiatal kritikus áttekinti az elmúlt évek irodalmi fejlődését, érinti az iródiások szerepét, majd a legújabb nemzedék tevékenysége kapcsán megállapítja, hogy a „fiatal szlovákiai magyar irodalomról beszélni leginkább a nevek mentén lehet”. A poétikai jegyek meghatározó jellegére utal ez a kitétel, minthogy Németh Zoltán következetesen tagadja a „szlovákiai magyar irodalom” létét. ĺrásában Talamon Alfonz, Győry Attila, Z. Németh István, Szűcs Enikő, Csehy Zoltán, Polgár Anikó, Mizser Attila és Pénzes Tímea munkásságát érinti.

A szépirodalmi anyagok között találkozhatunk Dénes György, Török Elemér és Bettes István verseivel, valamint Duba Gyula Halódó parasztvilág című legújabb regényének egy részletével. A tanulmányok, esszék között említést kell tennünk Fried István esszéjéről, melyben Dionýz Ďurišin komparatisztikájának időszerűségét tárgyalja, valamint Fónod Zoltán Magyar irodalom Cseh/Szlovákiában című tanulmányáról, melyben az 1945 utáni állapotokkal, valamint azokkal a kételyekkel, felvetésekkel foglalkozik, melyek megkérdőjelezik a „kisebbségi irodalmak” létjogosultságát.

Foglalkozik a folyóirat a határon túli magyar tudományos műhelyekkel, valamint azzal a kérdéssel, hogy a harmadik évezredben szükségünk van-e a hagyományokra (Halász Péter). Juhász Dósa János terjedelmes írásában foglalkozik a kisvárdai színházi fesztivál eseményeivel. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?