Interjú Lacza Évával

Pozsony |

<p>Lacza Éva rádiós újságíró, a Pátria rádió (illetve ezt megelőzően a Szlovák Rádió Magyar Adása) több évtizedes munkatársa kapta idén a Mikola Anikó-díjat, Az elismerést Pozsonypüspökin, a nemrég alapított CIIC-közponrt dísztermében vette át a kitüntetett. Interjú.</p>

Hogyan fogadtad ezt az elismerést?
Egyáltalán nem számítottam rá, és nagyon örülök neki. Főleg a díj névadója, Anikó miatt, aki kolléganőm volt a rádióban, és olyan ember volt, akit mindenki szeretett a szerkesztőségben. Jártam nála a halála előtt is, akkor is vidám volt. Egyébként a verseit is nagyon szeretem.

Mit jelent az életedben a munkád, a rádiózás?
Bevallom, véletlenül cseppentem bele, mert 1970-ben nem vettek fel az egyetemre. Helyszűke miatt, annak ellenére, hogy a középiskolában elég jól tanultam. A rádiózás átmeneti megoldásnak tűnt, közben távúton jártam egyetemre, történelem-filozófia szakra. El is végeztem négy évet, de olyan sok volt a rádióban a munka, akkor szültem a fiamat is, lakásunk nem volt, szóval minden összejött, így végül – máig bánom – otthagytam az egyetemet. A rádióban viszont ott ragadtam.

Mit szeretsz a rádiózásban?
A rádiózás azért érdekes – de azt hiszem, így van ez az újságírással is –, mert változatos. És én nem szeretek unatkozni. Illetve sosem unatkoztam, gyerekkoromban sem. Talán ez az, ami izgalmas benne. Nagyon sok kollégámat, akik húsz-harminc éve rádiósok, szintén ez tartja ott. Nem az anyagiak… Mert az nem olyan jelentős.

Mostanában könyvet írsz. Elárulhatunk róla valamit?
Egy regényt írok most, ami részben a rádióról szólna. Mindenki azt gondolja, aki ilyesmibe fog, hogy nagyon érdekes lesz. Én is ezt gondolom. Lehet persze, hogy nem igaz. Kimondottan szépirodalmi munka tehát, de lesznek benne konkrét dolgok is a rádiót illetően. Nem személyekre gondolok, hanem minden egyébre, a légkörre például, amely 1970-től a rendszerváltásig körülvette. De visszanyúlok egészen a rádió megalakulásáig, pontosabban a magyar adás elindításáig. Abból az időszakból is vannak mindenféle történeteim, amelyeket előbányásztam. Édesapám, Dénes György költő 1950-től a rádióban dolgozott, tőle is sok mindent hallottam. Félig-meddig anekdoták füzére lesz, amelyeknek lehet, hogy van valós alapjuk, de ez egy regénynél nem is fontos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?