Ingyen belépés a tárlatokra

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Galériában idén elkezdődnek az épületfelújítási munká-latok, ebben az évben is ingyen látogathatók az intézmény tárlatai, kiállításain pedig hazai és külföldi anyagot, festészetet és ékszerművészetet, kortárs és klasszikus művészeti bemutatót ugyanúgy láthat a közönség.

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Galériában idén elkezdődnek az épületfelújítási munká-latok, ebben az évben is ingyen látogathatók az intézmény tárlatai, kiállításain pedig hazai és külföldi anyagot, festészetet és ékszerművészetet, kortárs és klasszikus művészeti bemutatót ugyanúgy láthat a közönség. Öt nagy kiállításuk közül a holland festészetből válogató tűnik a legvonzóbbnak.

A Szlovák Nemzeti Galéria Duna-parti kiállítótermeit még 2001-ben zárták be az épület rossz műszaki állapota miatt. Tizenöt év után végre megkezdik a felújítást. Az építkezési szerződést múlt év december 28-án írták alá, melynek értelmében az építőipari cég január 18-án megkapta az engedélyt a munkálatok kivitelezésének megkezdéséhez szükséges terület átvételére. A rekonstrukciót 6 hónapra tervezték. Befejezése után a galéria 5385 négyzetméternyi területen a legmodernebb elvárásoknak megfelelő kiállítási területhez jut – derült ki az intézmény idei évi tevékenységét, fő feladatait és újdonságait ismertető tájékoztatón.

Alexandra Kusá, a galéria igazgatónője szerint a rekonstrukció nemcsak az épület felújítását-rendbetételét jelenti, hanem teljesen új startot is: a digitális kor követelményeihez igazított modern galéria és kulturális intézmény működésének megteremtését. Szeretnék elérni, hogy a felújítást követően ne csak a kiállításokon prezentált képzőművészetért látogassanak el az intézménybe. Jól működő közösségi tér kialakítását tervezik, kihasználva a galéria kertjét is, ahol különféle nyári szabadtéri programokat rendezhetnek.

A felújítási munkálatok alatt természetesen az Esterházy-palotában továbbra is lesznek kiállítások, itt ebben az évben öt új kiállítást kínálnak. Mégpedig – ahogy eddig már két évben (tavaly és tavalyelőtt) – idén is ingyen látogathatók a nemzeti galéria kiállításai. A díjtalan tárlatlátogatási lehetőség népszerűvé tette az intézményt: tavaly több mint 82 ezren látták az időszaki kiállításokat – ez azonban nem a teljes látogatottságot jelenti. Ez az adat ugyanis nem tartalmazza azok számát, akik a galéria ingyenes kísérőrendezvényein vettek részt, illetve azokét, akik a galéria épületén kívül, más helyszíneken tartott rendezvényeket látogatták.

Mit láthatunk idén?

Legelőször egy holland festészeti tablót. Február 19-én nyílik a Holland festészet című kiállítás, amelyet a galéria gyűjteményéből állítanak össze zsáner- és tájképekből, valamint bibliai motívumokat ábrázoló vásznakból. A kiállítás a finom mesterművek révén kellemes művészettörténeti kalandozást tesz majd lehetővé. Ugyanakkor a képek témája – a családi élet ábrázolása, a morális, etikai kérdések vizuális felvetése, a természetközeli élet bemutatása – aktuálissá is teszi a tárlatot.

A fotóművészet területéről értékes, reprezentatív klasszikus anyagot tár a közönség elé a galéria. Francois Kollar (1904–1979) szlovákiai származású francia fotográfus monografikus kiállítása minden bizonnyal a nyár slágere lesz: június elejétől szeptember elejéig várják rá a közönséget. A tárlat, melyet a párizsi Jeu de Paume Galéria készít, Kollar munkásságát 130 – a művész hagyatékából és különböző múzeumok gyűjteményéből származó – fotóval mutatja be. A pozsonyi kiállítás azáltal is egyedi lesz, hogy több olyan fotót is bemutat, amelyeket eddig még nem szerepeltek kiállításon.

A klasszikusok mellett az avantgárd is megjelenik. A tavaly elhunyt Stano Filko a közép-európai neoavantgárd vezető egyénisége volt. A korai korszakát bemutató, a 60-as és 70-es években született munkáiból válogató tárlat szintén a nyári hónapokban látható majd. Előtte azonban, tavasszal Anton Cepka kinetikus ékszerei töltik be az Esterházy-palota néhány kiállítótermét az ékszer- és szobrászművész retrospektív kiállításán.

Az évet egy nagyszabású, nagy előkészítést és érzékeny megközelítést igénylő kiállítás zárja – ezt jelzi, hogy három kurátor rendezi. A címe mindent elmond: Álom és Valóság. Művészet és Propaganda 1939 és 1945 között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?