Kultúra

Ifjú Szivek: holnaptól szombatig 19 előadás

Mozgalmas hétnek néz elébe az Ifjú Szivek Táncszínház, 5 nap alatt 19 előadásuk lesz. Pozsonyban a Vekker Műhellyel és a Káva Kulturális Műhellyel koprodukcióban 8 alkalommal játsszák a Megtart, nemenged című táncszínházi, nevelési előadást, Komárom környékén 8 iskolában mutatják be a Határon túli nemzeti táncot és 3 Vág-Garam közi faluba látogatnak el, a Kultúralappal együttműködésben a Példafolyamat című programmal.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 4. 17:01

Ifjú Szivek
- Somogyi Tibor felvétele

“Feszített menet lesz, kicsit átalakul az évünk a székházunk felújítása miatt, de örülök, hogy sikerül ezt a három nagyon különböző produkciót egyidőben megvalósítani. A társulat tulajdonképpen 3 felé oszlik a héten, az év elejétől komoly előkészítő munkálatok alapozták meg, hogy ez a 19 előadás megvalósulhasson” – tájékoztatott Varsányi László, a táncszínház főigazgatója. A Határon túli nemzeti tánc című darab harmadik évadát éli a társulat repertoárján. A verbunkos hagyományokat feldolgozó előadást eddig közel 50 alkalommal adta elő a társulat, a pozsonyi bemutató tavaly szeptemberben volt. “Sok olyan helyszín van az országban, ahol még nem játszottuk a darabot. A héten megvalósuló 8 előadás különlegessége, hogy egészen kis faluk iskoláiban táncolunk majd, amire ritkán nyílik lehetőség” – mondta Gálik Klaudia a táncszínház szólistája. A Megtart, nemenged című táncszínházi, nevelési előadást Sereglei András rendezésében, Hégli Dusan koreográfiáival tavaly decemberben láthatta először a közönség.

Az interaktív színházi darab a családi hagyományok, a felnőttéválás és az ezzel járó változások témakörét boncolgatja. Különlegessége, hogy a nézőtéren ülők tulajdonképpen a történet szereplőivé válva, aktívan részt vesznek a darabban, együtt gondolkodnak az előadásban szereplő színészekkel. “Nagy kihívás volt ez számunkra, mert egy teljesen új szerepkörbe kerültünk. Amellett, hogy táncolunk, prózai feladataink is vannak, ami alaposan kimozdított bennünket a komfortzónánkból. “Fontos kérdések kerülnek szóba örülök, hogy most újabb 8 alkalommal színpadon lesz az előadás” – mondta el Oláh Eszter, aki Herminát alakítja a darabban. A Példafolyamat Mozgalom tavaly ősszel indult, a Kultúralap szervezésében. Különböző tájegységek falvaiban a helyi lakosokkal közösen elevenítik fel a környék tánchagyományait. Kéménden, Abaújszinán és Zsérén már sikeresen lezárult a folyamat, jelenleg Gömöralmágyon zajlik és a jövő héten az Ifjú Szivek táncosaival közösen Kicsinden, Kisújfalun és Farnadon is elkezdődik.

(forrás: Ifjú Szivek Táncszínház) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.