Időzsaruk, mesterek és főtitkárok

Ónodi Eszter

Színházi szezon évadkönyv nélkül? Könnyű elképzelni, nehezebb lenne beletörődni. Az elmúlt években ugyanis megszoktuk, a három élvonalbeli budapesti színház, az Örkény, a Katona József és a Radnóti szeptemberben ezzel várja nézőit.

Nem olcsó mulatság egy ilyen kiadvány. Évadkezdéshez azonban értékes ajándék. Mutatós is. Hírt ad az új bemutatókról, a készülő előadásokról, megismerteti velünk a társulat új tagjait, hangot ad a színház igazgatójának, és minden évben friss koncepcióra alapozva, egy-egy gondolatfoszlány vagy pár soros vallomás erejéig közelebb hozza a már ismert csapattagokat.

Az elmúlt másfél év viszontagságos és ínséges teátrumi időszaka után jóleső érzés ismét a kezünkbe fogni az ilyen igényesen összeállított és megszerkesztett színházi útikalauzt. Mintha házon belül, a dramaturgián csípnénk el egy-egy beszélgetést, a kulisszák mögött, az öltözők tájékán informálódnánk. Idén azonban csak két társulat rukkolt elő évadkönyvvel.

„Nem az utolsó két év volt a színház aranykora – mondja rövidke bevezetőjében Mácsai Pál, az Örkény Színház direktora. – Járvány, üres nézőterek, kilépés az online tér hidegébe. Új színházi törvény a szakmánk megkérdezése nélkül, az SZFE felejthetetlen nyara és ősze. 2001 szeptemberében volt az új Madách Kamara első bemutatója, a Mi újság, múlt század?. Ez volt az Örkény indulása. Idén tartjuk századik bemutatónkat. Húsz év mögöttünk, fontos év és évad előttünk.”
Keresztes Gábor zenei montázsára szürreális, abszurd, groteszk, közben mégis személyes álom-szkeccsel ábrázolja világunk feldolgozhatatlan tébolyát a színház első bemutatója, a 33 álom, s a hozzá kapcsolódó 33 változat Haydn-koponyára című Esterházy-mű, amelyben Mozart, egy kungfumester és néhány időzsaru is megjelenik. Az előadás két rendezője Bodó Viktor és Kovács D. Dániel. Ezt követi Brecht darabja, A szecsuáni jó ember Mácsai Pál színre vitelében, Tenki Rékával Sen Te/Sui Ta szerepében.

Jövő év tavaszán Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát, Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című művét, Kelemen Kristóf A nemzet özvegye című darabját láthatja a közönség. Ez utóbbihoz a rendszerváltást megelőző történelmi helyzet szolgált inspirációként. Két nő története fikciós keretben: ugyanannak a férfinak két özvegye áll a több mint harminc év után feltárt sír fölött, és ott szembesülnek saját múltjukkal. A Szex. Újra. El. című előadás szövegét a színészek improvizációja alapján Schwechtje Mihály írta – a szexuális javak újraelosztásáról. A témát az oxfordi egyetem egyik neves kutatója vetette fel.
Az évadkönyv második felében a fotográfus Krasznai Zoltán arcképcsarnokát láthatjuk. „A felkérés arra szólt, hogy próbáljam színészportrékban, képekben megfogalmazni, hogyan élte meg a társulat az elmúlt másfél évet.” Beszédes a végeredmény. „Egy második életet kezdtem el, amibe a színészethez tartozó cselekvések és szándékok, mint a közölni és tetszeni vágyás hátrább kerülnek, és marad a tiszta út az önvaló irányába” – jelenti Hámori Gabriella. „Talán nem lesz huszadik hullám” – reménykedik Patkós Márton. „Mit is játszunk ma este? – tépelődik Csuja Imre. – Tótékat vagy Fals-staffot?” Aztán bevallja: „Ihaj-csuhaj, sose tanulom meg!”

Térey János Káli holtak című regényének színpadi változatával és a népszerű skandináv drámaíró, a dán Line Knutzon Mesteremberek című kortárs vígjátékával kezdte el az új évadot a Katona József Színház. Izgul Máté Gábor, a társulat igazgatója: „Reméljük, az évad folytatására tervezett előadásainkat is bemutathatjuk közönségünknek.” Azok pedig a következő darabok lesznek: Brian Friel átiratában a turgenyevi Apák és fiúk, amely két nemzedék szembenállásáról, ideológiai vitáiról, megalkuvásairól és elfojtott vágyairól szól. Rendező: Ascher Tamás. A magány nyolc hangját hallhatjuk majd a Tarnóczi Jakab irányítása alatt készülő Melancholy Roomsban, amelyhez az európai kultúra archetipikus alakjai és történetei, az elmúlt időszak közös traumái szolgálnak alapul. Kárpáti Péter dokumentumabszurdját, a Moszkva–Peking Transzszimfóniát Novák Eszter viszi színre. A darab indítógombja Venegyikt Jerofejev Moszkva–Petuski című regénye.
Maratoni, egész estés kísérlet Varga Zsófia és Tarnóczi Jakab triptichonja, az Isten, haza, család, amely egy népes família elhallgatásoktól és félreértésektől terhes történetét követi végig. Decemberi bemutató lesz a Teremtmények, amely Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján születik. Spiró György Főtitkárok című, a 20. század második felének magyar történetét megidéző darabját Zsámbéki Gábor rendezésében jövő év tavaszán mutatja be a színház. Ezt követi majd a Jerma, Lorca „terméketlenségi thrillere” Székely Kriszta rendezésében, Borbély Alexandra címszereplésével.

Horváth Judit fotói a Nagytétényi-fennsíkon készültek az évadkönyvbe. Ott, azon a szakaszon, ahol a társulat tagjai önkéntes hulladékeltakarítást folytattak. Az égető társadalmi kérdésekre reagáló és reflektáló Katona József Színház csapata ezúttal az autókból kihajított szemétre, vagyis a környezet- és természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. Kesztyűben, műanyag zsákkal a kezükben úton-útfélen gyűjtik a hulladékot a színészek. A képek pedig egytől egyig arról tanúskodnak: jól végezték munkájukat. Ez hajtja őket a színházcsinálásban is. A jól végzett munka iránti örökös vágy.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?