Ideglelés helyett valóság

Daniel Myrick hat évvel ezelőtt bebizonyította, hogy 35 ezer dollárból is lehet kasszasikert csinálni. Myrick és társa, Eduardo Sánchez 1999-ben nagyot robbantottak az Ideglelés című jól felépített, hátborzongató áldokumentumfilmmel. A filmes most új projekttel jelentkezik, és persze ez a mű is merőben eltér a szokványos filmes koreográfiától.

Az Ideglelés marylandi bozótjából Myrick teljesen új irányt vett, és a kaliforniai Venice Beachre költözött, ahol leforgatta a The Strand című sorozatát. Az új műsor március 15-én indul, műfaja „élő kísérleti sorozat”. Míg a vérfagyasztó áldokumentumfilm hírverése annak idején behozta a mainstream filmek világába a vírus marketing fogalmát, a rendező most a forgalmazás terén újít és a neten fogja sugározni a The Strandet.

„Van egy maroknyi stúdiófőnök, akik eldöntik, mit lehet megcsinálni egy filmben és mit nem. Rengeteg ötletem volt, de mindegyikkel páros lábbal rúgtak ki” – meséli Myrick a Hollywood Reporternek. „Úgy döntöttem, akkor megcsinálom őket egyedül.”

A sorozat Myrick első munkája az Ideglelés óta, tavaly indultak az előkészítési munkák. Az egyedi stílus lényege, hogy a kamera a színészek mellett az utca emberét is felveszi, így a fejezetek nagyrészt improvizálással készülnek. Nincsenek tabutémák, nem kell a választékos nyelvre figyelni, ennek ellenére a hivatalos honlap ajánlása szerint „Ez nem valóságshow. Csak a valóság.”

A technikán kívül a forgalmazás módszere is szokatlan: Myrick úgy kerülte meg a stúdiórendszert, hogy a sorozat honlapján bárki ingyen letöltheti a legelső részt, ami március 15-én kerül bemutatásra. Gearhead Pictures, Myrick független produkciós cége a BitPass digitális fizetőrendszert használja majd a többi rész értékesítésére – egy részt 99 centért nézhetnek meg azok, akik kíváncsiak a szereplők további kalandjaira.

A filmesek az internetes forgalmazás miatt nem is epizódnak, hanem „webizódnak” nevezik a sorozat részeit.

„A webizódokban teljes az alkotói szabadság. Nincs stúdiócenzúra, nincsenek kötelező témák” – lelkesedik Myrick. „Ez a jövő filmes technikája. A művész az internetet használja a forgalmazásra, a digitális technológia segítségével vigyázza a tartalmat, ezen keresztül intézi az értékesítést. Míg a Fox TV-n egy sorozatnak legalább 3 millió nézőt kell magához csábítania, hogy ne vegyék le a műsorról, nekem csak ennek a számnak egy kis hányadára van szükségem, és addig forgathatom a sorozatomat, ameddig akarom.”

„Az idei Sundance-fesztiválon mi voltunk az egyedüliek, akik nem kerestek kétségbeesetten forgalmazót. A világ legnagyobb forgalmazója ott van előtted a számítógép monitorán, és úgy hívják, internet. A felhasználói oldal napról napra jobb minőséget kap, a technológia megállíthatatlanul fejlődik” – mondta Myrick. A műsor hivatalos honlapján tájékoztatják majd a nézőket a webizódok készítéséről, az oldal látogatóit arra buzdítják, hogy szóljanak bele ők is a forgatási munkálatokba. Myrick nem felejtette el, az internetes reklám mennyire megdobta 1999-ben a 35 ezer dollárból készült kézikamerás áldokumentum sikerét: „Tudom, mekkora erő rejlik a netben – saját szememmel láttam az Ideglelés idején. A The Strand otthonra talált a neten, borzasztóan kíváncsi vagyok, micsoda lehetőségek vannak ebben az egészben.” (i)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?