Hitték, hogy sikerülhet

A komáromi Selye János Gimnázium két diákja, a másodikos Rakyta Péter és a szeptimós (a nyolcosztályos gimnázium VII. évfolyamát látogató) Koltai Péter július 21. és 31. között részt vesz az Indonéziában megrendezendő 33. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián, amelyen a világ mintegy 65 országa képviselteti magát.

Szabó Endre tanár úr tehetséges tanítványai, Koltai Péter (balról) és Rakyta Péter társaságábanVas Gyula felvétele Már maga ez a tény is komoly fegyverténynek számít, de ha figyelembe vesszük, hogy mindkét fiú az A, vagyis a középiskolák negyedik osztályos diákjai részére meghirdetett kategóriában került be az ötfős szlovákiai keretbe, teljesítményük még nagyobb elismerést érdemel. Felkészítő tanáruk, Szabó Endre a két Péter sikerének titkát röviden így foglalta össze: „A tehetségen kívül, ami természetesen nélkülözhetetlen, ambíció, elhivatottság és óriási munkabírás kellett ahhoz, hogy ilyen szintre jussanak. Ezek közül a tulajdonságok közül egyik sem hiányozhat, különben elmarad a várt eredmény. Kis túlzással mondhatom, hogy éjjel-nappal példákat oldottak meg a srácok. Én a magam részéről a szakmai irányítás mellett fontosnak tartottam elhitetni velük, hogy valóban tehetségesek, és ha van bennük kellő kitartás, akarat, akkor eljuthatnak a nemzetközi megmérettetésre is.”

A fizikai olimpia szervezésével kapcsolatban tudni kell, hogy a középiskolák valamennyi évfolyama számára meghirdetik, mégpedig A, B, C, valamint D kategóriában, de nemzetközi versenyt csak a legfelsőbb, A kategóriában rendeznek. Ezért kellett a két Péternek saját kategóriáján kívül megcéloznia az A kategóriát is, ami azt jelenti, hogy előzetesen az egész gimnáziumi tananyagot át kellett venniük.

A nemzetközi megmérettetésig azonban hosszú volt az út, először is sikeresen túljutottak az iskolai, a kerületi, majd az országos fordulón. Ez utóbbin Koltai Péter második, Rakyta Péter harmadik helyen végzett. Az országos forduló első tíz helyezettje automatikusan bekerült a válogatott keretbe. Egyhetes válogatás után, amely során naponta figyelték teljesítményüket és pontozták őket, a két komáromi diák a két legjobbnak bizonyult, és három társukkal együtt – mindhárman negyedikesek – júliusban utazhatnak Indonéziába.

„Ez a válogatás nagyon kimerítő volt, főleg pszichikailag – mondta a boldogfai Rakyta Péter. – Folyamatosan figyelemmel kísérhettük az addigi teljesítményünket, éreztük, hogy esélyesek vagyunk, és ez elég nagy lelki nyomást jelentett az utolsó pillanatig.” „Nyáron tíznapos felkészítő táborban veszünk részt Kassán, és utána irány Indonézia” – tette hozzá a komáromi Koltai Péter. Mindketten elmondták még, hogy rengeteget köszönhetnek felkészítő tanáruknak, aki ösztönözte őket, és a kellő időben mindig lökést adott munkájukhoz. A pályaválasztással kapcsolatos kérdésemre Koltai Péter csak nagyokat mosolygott, druszája pedig csupán annyit árult el, hogy nem humán irányzat lesz.

A Selye János Gimnáziumban folyó magas szintű oktatást bizonyítja, hogy diákjaik közült már többen eljutottak a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára. Az előző években Kis Petik Katalin, Mizera Ferenc, Varga Tamás és Kurucz Keve két-két alkalommal vehetett részt a nemzetközi megmérettetésen, ami a legjobb ajánlólevél egy iskolának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?