Helyzetek a természetben

dddddd
Vajka |

Immár ötödik éve ad otthont Vajka község az IN SITU művésztelepnek, amelyen természetművészettel és helyspecifikus művészettel foglalkoznak az alkotók. 
A héten született műveket holnap prezentálják fotók, illetve videók segítségével.

A természetművészet lényege, hogy a megszülető művek szorosan összefonódnak a tájjal, a környezeti kontextus adja meg a súlyukat. A képzőművészek (ezúttal Aradský Richard, Csanda Máté, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga) többnyire az adott helyszínen fellelhető természetes anyagokat használják fel. De a fordított hozzáállás is jellemző, amikor tájidegen tárgyakkal szándékosan rombolják a harmonikus látványt. Az alkotások beleolvadnak a tájba, vagy kikívánkoznak belőle – a környezeti kontextus adja meg a súlyukat. Gyakran a természet is beleszól a gondosan megtervezett koncepcióba, és az alkotóknak rugalmasan reagálniuk kell az adott helyzetre. Máskor az ötlet ott, helyben születik, azaz a környezet mozgat meg valamit az alkotó lelkében, agyában. Mindenképp izgalmas kihívás egyszerre alkalmazkodni és irányítani a folyamatokat, nem minden művész képes erre. 

Az IN SITU az évek alatt kivívta a szakma elismerését, helyet kért és kapott a szlovákiai magyar művészeti életben, hiánypótló kezdeményezésként, egy nálunk még nem annyira ismert műfajt népszerűsítve. Ráadásul mára a vajkai lakosok is megszokták, hogy augusztus elején egy héten át tele van a falu „csodabogarakkal”, akik elbűvölten járják a környéket és furcsa dolgokat művelnek. Egyre többen érdeklődnek, ismerkednek a művészekkel és műveikkel. 
A felhasznált anyagok jellegéből adódóan ezek a művésztelep keretében született alkotások korántsem örök életűek, a mulandóság beléjük van kódolva – idővel lebomlanak, összedőlnek, elkorhadnak vagy szétáznak. Ezért rendkívül fontos a megörökítés, a dokumentálás, főleg a performanszok és helyspecifikus happeningek esetében, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek. A holnapi, este hétkor kezdődő zárórendezvényen az elmúlt hét folyamán készült fotókat és mozgóképeket mutatják be az alkotók, akik közül többen visszajáró vendégek. Főleg azért szeretik a vajkai művész-telepet, mert ez a különleges helyszín egyszerre nyújt önkifejezési és elvonulási lehetőséget számukra. A betonszörnynek becézett vízerőmű gátjai mögött megbúvó kis falu több értelemben is szimbolikus hely, amely minden művészt megihlet – főleg azokat is, akik egész évben be vannak zárva egy műterembe vagy egyetemi előadóterembe. Az érdeklődők pedig találkozhatnak az egyik leghaladóbb kortárs képzőművészeti irányzattal, amelynek alig vannak képviselői nálunk. 

dd
rr
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?