Hazám-díj Szigeti Lászlónak

<p>A 2000-ben alapított&nbsp;XXI. Század Társaság &ndash; amely a&nbsp;közjót szolgáló szellemi kezdeményezés és a példamutató igazságosságra törekvés pártolását, az egyén és a társadalom szemléltető mozgósítását vallja küldetésének &ndash;, az első magyar köztársaság kikiáltása alkalmából immáron tizennegyedik alkalommal jutalmazta Hazám-díjjal a magyar közéleti, tudományos és művészeti életben kimagasló eredményességel tevékenykedő személyiségeket.</p>

A 2001-ben alapított díj, a köztársaság eszményén túl József Attila Hazám című versének szellemét hivatott felidézni.

A civil kitüntetéssel a kuratórium minden évben hét személyiséget jutalmaz. Az eddig díjazottak valamennyien az ország határain túl is elismert tudósok és művészek, akik rengeteget tettek a magyar intellektuális tőke gyarapításáért, hazai és nemzetközi rangjának elismertetéséért. Értékőrzők és értékteremtők. Akadémikustól a színművészig, közgazdásztól a zeneszerzőig számos terület képviselői részesültek e díjban, köztük olyan értékőrzők és értékteremtők mint Kosáry Domokos, Kornai János, Kurtág György, Fischer Iván, Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán, Novák Ferenc, Jancsó Miklós, Makk Károly, Rubik Ernő, Czeizel Endre, Juhász Ferenc, Szabó Magda, Bodor Ádám, Keserű Ilona, Konok Tamás, Ferge Zsuzsa, Hankiss Elemér, Fejtő Ferenc, Borbándi Gyula, Garas Dezső, Halász Judit, Törőcsik Mari és sorolhatnánk.

Szlovákiából Grendel Lajos volt a díj egyedüli viselője; november 8-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, kiadói és közírói tevékenységéért a kuratórium elnökétől, Vámos Tibor akadémikustól Szigeti László, a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó igazgatója, lapunk szerkesztőbizottságának elnöke is átvehette a díjat – Varga Imre szobrászművész nevezetes köztéri József Attila szobrának kisplasztikai változatát, s a Kass János grafikusművész tervezte oklevelet. (Többet a díjról és a díjazottakról: hu.wikipedia.org/wiki/Hazam-dij)      

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"167983","attributes":{"alt":"","author":"MTI","class":"media-image Fotó: Bruzák Noémi","height":"368","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?