Ha nem tud összpontosítani

Csak bámul ki az ablakon, mintha nem is lenne itt az órán – panaszolja a tanító néni, s a szülők is rábólintanak, hogy ez bizony otthon is előfordul. A leckeírás elhúzódik a késő esti órákig, és a szülő tehetetlennek érzi magát. De ha legót épít, vagy számítógépes játékot játszik, a szülők nem győznek csodálkozni.

Csak bámul ki az ablakon, mintha nem is lenne itt az órán – panaszolja a tanító néni, s a szülők is rábólintanak, hogy ez bizony otthon is előfordul. A leckeírás elhúzódik a késő esti órákig, és a szülő tehetetlennek érzi magát. De ha legót épít, vagy számítógépes játékot játszik, a szülők nem győznek csodálkozni. A gyereket mintha kicserélték volna, összpontosít a játékra, pontosan reagál minden helyzetre akár órákon keresztül is.

Hogyan tanítsuk meg csemeténket céltudatosan dolgozni?

A legfontosabb az alvás

12-13 éves koráig a gyermek időben járjon aludni. Az alvásnak fontos szerepe van abban, hogy a gyermek tud-e összpontosítani napközben. Ezt különböző alvással kapcsolatos kísérletek is bizonyítják. Azok az emberek, akiket nem hagytak aludni, képtelenek voltak összpontosítani, olvasni és megérteni egy szöveget, vagy olyan munkát végezni, amely nem tartozik a rutinmunkák közé.

Tanítás előtt ne nézzen tévét

A zaj, a színek, a cselekmény gyors váltakozása ébredés után árt az agynak. A reggeli nyugalom és a csend felkészítik az agyat arra, hogy napközben tudjon figyelni.

Amit elkezd, be kell fejeznie

A gyerekek többnyire csapongóak. Lelkesednek valamilyen sport iránt, egy hónap múlva azonban már nem érdekli őket. Belekezdenek valamilyen játékba, 10 perc múlva félbehagyják. Az iskolában azonban a tollbamondást végig kell írni, a matekpéldát is végig kell számolni. Nekünk, szülőknek a gyerekeinket kitartásra kell nevelnünk. Ha már egyszer kiválasztottuk vele együtt a neki legmegfelelőbb sportot, s ő egy idő után abba akarja hagyni, próbáljuk meggyőzni, hogy folytassa. Ha a gyermek aznapi kalandjait meséli, s egyik történetről a másikra ugrál, próbáljuk kérdésekkel vezetni, hogy beszéde formálódjon, legyen eleje, közepe és vége.

A keresztrejtvények, feladványok jó edzésnek számítanak

Időnként olvassunk el vele egy-egy olyan könyvet, ahol sok a párbeszéd. A gyermek legyen a történet főszereplője, mi pedig az összes többi szereplő, miközben mindenkinek ügyelnie kell, mikor következik a szövege. Játsszunk vele szójátékokat, fejtsünk keresztrejtvényt. Ez a szórakozás a házi feladattal összekapcsolva összpontosításra szoktatja.

A dicséret és a jutalmazás is segít

Nem tiltott a gyermek motiválása sem: ígérhetünk neki időnként mozijegyet, játékot vagy más apróságot. Jutalmazzuk inkább a viselkedéséért, mint a jó jegyekért. Ha iskolás gyermeke egész héten időben elkészül a feladataival, nem megy ötpercenként toalettre vagy a konyhába, megérdemli a dicséretet, illetve az ajándékot, annak ellenére is, hogy a tökéletességhez még néhány lépcsőfok hiányzik. (béres)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?