Gyilkosság Betlérben, 1890-ben

<p>A betléri kastélyban gyilkosság történt. A babonás helyiek szerint a szoroskői démon ölte meg a szobalányt. Marton János, a pesti detektív azonban nem hisz a démonokban, inkább egy agyafúrt kastélylakót keres, aki rituális gyilkosságként koreografálta meg szörnyű tettét.</p>

Marton János, a fontoskodó, pödört bajszú világfi (Ján Koleník) elrendeli, hogy senki sem távozhat a kastélyból az engedélye nélkül, beleértve a grófot és családját. A grófnak eddig még senki sem parancsolt, ezért alapból szimpatikus neki a pesti fiatalember, pedig a gyilkosság időpontjára nincs alibije. Kérdés, mi történik a következő 12 részben.

A JOJ Televíziónak szemmel láthatóan volt pénze egy pazar kiállítású kosztümös sorozatra, a hazai tévézés első ilyen kaliberű vállalkozására, sztárszínészekkel, drónkamerákkal, porcelán étkészletekkel. Az 1890 című történelmi krimit Betlérben forgatták tavaly ősszel, és a kastélyt fenntartó Szlovák Nemzeti Múzeum vezetése olyannyira bízik a sikerben, hogy erre hegyezte ki az idei programot. Az 1890 jegyében speciális tárlatvezetéseket, kosztümbemutatót, a színészekkel közös nyári pikniket, közönségtalálkozót szerveznek. A turizmus és a kereskedelmi tévés sorozatipar összekapcsolásának példa nélküli kísérlete ez kis hazánkban, amely, reméljük, jól sül el.

Az anyagiakat végig látni és érezni a produkció mögött, az utolsó öltés is stimmel a hölgyek ruháin, a kellékek és a világítás is pazar, a légi felvételek pedig idegenforgalmi szempontból is reklámértékűek. A történelmi hitelességgel most ne foglalkozzunk, legyen elég annyi, hogy nem az Andrássy család lakja a kastélyt, hanem egy kitalált lengyel grófi família, Henryk Wisniewski és kis családja. A grófot echte lengyel színész, Łukasz Kos játssza, feleségét Varga Anikó, aki az első rész legmeggyőzőbb alakítását nyújtotta. Néhány arcrezdüléssel sikerült jeleznie, hogy házassága nem a legboldogabb, de feláldozza magát lánya (Danica Matušová) boldogságáért.

A legelső jelenetben a tökéletes felsőtestét megvillantó detektívet rajtakapják a szeretőjével (Dégner Lilla egyperces tündöklése: egy szenvedélyes csók, majd a felkiáltás magyarul: Jaj, megjött a férjem!), ezért Pesten neki befellegzett: tulajdonképpen büntetésből kapja feladatul a betléri gyilkosságot, ezért egyszerre munkál benne a sértődöttség és a bizonyítási vágy. Minél hamarabb szeretne az ügy végére járni. Azt is érzékelteti, hogy számára ismeretlen, ha úgy tetszik, primitív közegbe került. Ezt a betléri kastélyban szolgálatot teljesítő cseh őrmester (Stanislav Majer) is látja, ezért némiképp túlbuzgó módon igyekszik bizonyítani, hogy ő is ért a szakmájához. Lepuffant egy ártatlan embert, egy kisstílű tolvajt, ami komoly lelkifurdalást okoz neki.

A tizenhárom epizód reményteli adáshossz, elegendő időt biztosíthat néhány mellékszál kibontására, amelyek a vasárnap sugárzott első részben felvillantak ugyan, de nem tudhatjuk, mi a célja velük Rasťo Boroš forgatókönyvírónak, aki egyébként nem újonc bűnügyi fronton, hiszen a Kriminálka Staré Mesto és az Inspektor Max című sorozatot is ő jegyzi. A rendező, Peter Begányi is két tévésorozaton van túl. Az pedig különösen örömteli tény, hogy több magyar színész is felbukkan az 1890-ben (Varga Anikó, Kerekes Vica, Dégner Lilla, Mokos Attila).

Az első részben a zene volt a legzavaróbb, ami nagy kár, mert érezhető az igyekezet: a főcímdalt például tematikus dalszöveggel írta meg Samo Smetana, és napjaink egyik szlovák rocksztárja, Juraj Benetin énekli a Korben Dallasból. Az aláfestő zenék viszont olyanok lettek, mint a tévéhíradó-szignál. Egyes jeleneteket szó szerint meggyilkoltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?