Grendel-kiállítás a Brämer-kúriában

www

Grendel Lajos Kossuth-díjas író születésének 75., halálának 5. évfordulója alkalmából hirdetett pályázatot

a Felvidéki Magyar Szép-művészeti Egyesület. A legjobb műveket tavaly ősszel már lehetett látni

Dunaszerdahelyen, ez a kiállítás érkezik ma Pozsonyba.

Az ötletgazdák elsősorban a lévai születésű, de íróként elsősorban Pozsonyhoz kötődő író regényeiben megjelenő nemzedéki, nemzetiségi sors- és létproblémákat feldolgozó, közép-európai abszurditásokat bemutató alkotásokat, valamint Grendel-portrékat vártak. Az egész Kárpát-medencéből érkeztek művek, összesen 121 alkotótól. Közülük 52 művész 82 alkotása volt látható Dunaszerdahelyen, ezek értékelése képzőművészeti és irodalomtörténeti szempontokat figyelembe véve zajlott. A zsűriben neves ítészek ültek: Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, Tóth László József Attila-díjas író, az MMA levelező tagja, Szunyogh László Ferenczy-díjas szobrászművész, Novotny Tihamér művészeti író, Grendel Ágota, az író özvegye és Miglinczi Éva művészettörténész. (Az akkori ígéret szerint ma hirdetnek győztest, de persze az sem tragédia, ha ez elmarad, hiszen ahány művész, annyiféle Grendel-kép, és senki sem tudhatja, melyik tetszene legjobban az érintettnek...)

„A képzőművészeti anyagot izgalmassá teszi a Grendel-portrék sokszínűsége s az, hogy a képzőművészek a grendeli verbalitást miként fordítják át a vizualitás nyelvére” – áll a meghívóban, amely a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumába, azaz a pozsonyi Brämer-kúriába szól, ma 16 órára. A kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából nyílik, ünnepi beszédet mond Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója. A tárlat április végéig látható a fővárosban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?