Gombaszögön, Jászón is megáll az Arany-busz

Budapest. Tegnap útjára indították a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János mozgókiállítását, az Arany-buszt.

Budapest. Tegnap útjára indították a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János mozgókiállítását, az Arany-buszt. A buszt a következő egy évben szeretnék eljuttatni a legkisebb vidéki településekre, a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta területeire is – mondta el Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója. Eddig 118 helyszín jelentkezett a mozgótárlat fogadására, köztük számos nyári fesztivál. Az első állomás a Gombaszögi Nyári Tábor lesz, majd látogatható lesz a busz a Mécs László Szabadegyetemen, Jászón is.

A buszon kialakított tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét irodalmi szövegek, képek, relikvia-másolatok, hang- és filmfelvételek, digitális eszközök és egyedi installációs elemek segítségével mutatja be. A buszon megtalálhatóak az Arany-emlékévre készült digitális tartalmak, köztük a Toldi erőpróba videojáték is, új elem az Arany János életének állomásait, utazásait és kultuszhelyeit egy interaktív térképen megjelenítő alkalmazás. A buszt minden helyszínen a PIM munkatársai kísérik, akik tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást is kínálnak. Az érdeklődőket kvízek, szó- és ügyességi játékok várják, kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?