Gazdagság és sokszínuség

Komárom. Európa-udvar címmel exkluzív kiadványt jelentetett meg a közelmúltban a Palatinus Polgári Társulás és az Euro Global nonprofit szervezet.

Komárom. Európa-udvar címmel exkluzív kiadványt jelentetett meg a közelmúltban a Palatinus Polgári Társulás és az Euro Global nonprofit szervezet.

A könyvet szerzoként Litomericzky Nándor, az Európa Udvar megálmodója, fo tervezoje jegyzi, a bevezetot pedig Mádl Ferenc és Rudolf Schuster, Magyarország, illetve Szlovákia köztársasági elnöke, valamint Bugár Béla, az MKP elnöke írta.

A tizenegy fejezetbol, pontosabban „könyvbol” álló négynyelvu – magyar, szlovák, német és angol – kiadvány elso könyve rövid áttekintést ad Komárom városának történetérol az elso írásos emlékektol napjainkig, a második pedig az Európa Udvar megszületésének gondolatát fejti ki. Figyelemreméltó, hogy az Európa Udvar alkotói nemcsak valami újat akartak létrehozni, hanem az egykoron Komáromban álló, de az idok során megsemmisült vagy áthelyezett muvek némelyikének újraépítését is felvállalták. Ennek az igyekezetüknek az eredményeként láthatjuk ismét az egykori Zenepavilont, amelynek eredetijében annak idején id. Lehár Ferenc és Egressy Béni is vezényelte a zenekarokat. Az 1777-ben a város foterén felállított Városi kút másolatát szintén megtekinthetik a látogatók. Az eredeti alkotást Salvátor János foherceg 1881-ben vitte magával Ausztriába, és gmundeni kastélya udvarán helyezte el, ahol még napjainkban is áll. Ugyancsak helyreállították az egykori zsinagóga fohomlokzatát, az udvar alapozási munkálatainak során elokerült kelta fazekaskemencék maradványaiból pedig kiállítás készül.

„Az Európa-udvar varázsa nemcsak a színes épületekbol, a Zichy-palota szép belso udvarából, a városháza ide látszó, a város foterét messzirol kijelölo tornyából, vagy a távolban feltuno karcsú és kecses templomtornyokból áll. (...) Építészeti gazdagsága és sokszínusége a részletekben mutatkozik meg leginkább. Nézzünk fel az épületek homlokzatára, és vegyük észre az architektúra formáihoz igazodó kovácsoltvas muveket, a muvészi megmunkálású fadíszítményeket, az épületszobrászati elemeket, a különbözo ablakformák kavalkádját, a színes üvegablakokat, a díszmubádog vízgyujtoket és vízköpoket” – írja A mesterségek könyve címu fejezetben a szerzo. Arról, hogy valóban milyen fontosak a részletek – amelyek felett, ha nem hívnák fel rá a figyelmünket, laikusként talán el is siklanánk –, a könyvet illusztráló közel száz felvétel is meggyoz bennünket. Az utolsó fejezetben bemutatkoznak maguk az alkotók, Litomericzky Nándor építész, Takács Péter kivitelezo és Peter Varga építész, aki az Euro Investa befekteto-társaság igazgatója is egyben.

A könyvet Kós Károly és Dušan Samo Jurkovie emlékének ajánlotta a szerzo. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?