Gála előtti esélylatolgatás

<p>Az elmúlt éveknél izgalmasabban alakultak az idei Oscar-jelölések, és bár most is vannak borítékolható nyertesek, a jelöltek közül kiszorult alakítások és filmek minősége azt mutatja, hogy Hollywood erős mezőnnyel készül az év filmes eseményére.</p>

HORVÁTH GERGŐ

Az Akadémia több szempontból is történelmet írhat, és ehhez még talán a papírformának sem kell megdőlnie.

A legjobb film kategóriában a győzelemre a Gravitáció (10 jelölés), a 12 év rabszolgaság (9 jelölés) és az Amerikai botrány (10 jelölés) a legesélyesebb. Az elmúlt éveket nézve kirajzolódik egy minta: Avatar kontra Bombák földjén, Hugó kontra Némafilmes, Pi életet kontra Argo. Ez alapján a legjobb filmnek járó Oscar-díjért idén is egy nagy költségvetésű, erős látványvilágú alkotás, valamint egy relatíve kisebb költségvetésű, valamilyen szálon a történelemhez köthető film száll ringbe. A történelem mindhárom évben nyert, idén azonban sokkal közelebb van egymáshoz a három film.

A legjobb rendezés és a legjobb főszereplők

A 12 év rabszolgaság egy, a szó nemes értelmében vett fontos film, azonban túl erőszakos lehet az Akadémia idősebb tagjainak. Ami viszont a rendezést illeti, Steven McQueen lehetne az első színes bőrű Oscar-díjas direktor. A Gravitáció nagyszerű alkotás, csakhogy 86 év során összesen 8 sci-fit jelöltek Oscarra, azokat is sikertelenül. Ezzel szemben az Amerikai botrány jól illeszkedik az elmúlt évek nyerteseinek sorába (beleértve A király beszédét is), bár a sajtója lényegesen erősebb, mint maga a film. Viszont a Gravitációhoz hasonlóan a statisztika ebben az esetben sem túl meggyőző. Az Amerikai botrány mindössze a 15. olyan film, amely mind a négy színészkategóriában kapott jelölést (a film rendezője, David O. Russel a Silver Linings Playbook után idén duplázott ebben a tekintetben). Csakhogy az Oscar történetében mindössze kétszer fordult elő, hogy az ezekben a kategóriákban jelölt film a legjobb filmért járó Oscart is megnyerje, viszont legalább egy színészi alakításért járó szobrot minden esetben magáénak tudhatott. Ami a rendezést illeti, a harc szintén e három film között zajlik, a korábban elmondottak azonban itt is érvényesek. Ha tehát a legjobb film és a rendezői kategóriában e három film közül kerül ki a győztes (erre pedig mérget vehetünk), az Akadémia mindenképp történelmet ír.

A legerősebb verseny kétségkívül a legjobb férfi főszereplő kategóriában van. Így fordulhatott elő, hogy a jelöltek közül kimaradt többek közt Joaquin Phoenix (A nő) vagy Tom Hanks (Phillips kapitány), akik bármely másik évben győztesek is lehettek volna ilyen meggyőző teljesítménnyel. Christian Bale mellékszereplőként három éve Oscart nyert A harcosban nyújtott alakításáért, és idén voltak az övétől erősebb alakítások is. Bruce Dern (Nebraska) igazi kritikuskedvenc. Leonardo DiCapriót eddig mellékvágányon tartotta az Akadémia, idén ez változhat, de A Wall Street farkasában nyújtott alakításától rengetegszer mutatott már többet. Így az ő díjazása esetén a korábbi szerepek is sokat nyomnának a latban. Megérdemelné, de idén vannak erősebbek is, az Akadémia azonban hajlamos az életművet értékelni. Chiwetel Ejiofor remekelt, az ő díja attól függ, hogy a 12 év rabszolgaság elhozza-e a legjobb filmért járó díjat. Ha igen, jó eséllyel ő is megkapja az Oscart. Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam) pedig kilépve a romantikus hős figurájából berobbant a nagyok közé. Ha valakit, akkor őt méltán lehetne díjazni.

A női főszereplőknél nem kell túl nagy meglepetésre számítani. Minden jelölt volt díjazott vagy jelölt korábban is. Itt Cate Blanchettnek és Amy Adamsnek áll a zászló. Előbbi megnyerheti első főszerepért járó Oscarját, utóbbit ötödjére jelöli már az Akadémia, de eddig üres kézzel kellett távoznia. Mellette szól, hogy a többi jelölt korábban már legalább egy Oscar-díjat nyert.

Férfi és női mellékszereplők

A férfi mellékszereplők mezőnyében még az előző kategóriától is kisebb lesz a verseny. Jared Leto (Mielőtt meghaltam) az idei év talán legegyértelműbb győztese. Az ő sikerére sokan várnak, és a transzvesztita karakter megformálásáért meg is érdemelné, ráadásul nincs igazán nagy kihívója.

A legjobb női mellékszereplők kategória győztese is megjósolható. Erős a mezőny, de ha a 12 év rabszolgaság nem viszi el a fontos díjakat, akkor Lupita N’yongo biztos nem marad szobor nélkül. Ha itt borul a papírforma, akkor Jennifer Lawrence minden idők legfiatalabb két Oscar-díjas színésznője lehet.

Az egész mezőnynek jót tesz, hogy rengetegen először kaptak jelölést: Lupita N’yongo, Jared Leto, Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor, Matthew McConaughey és még sokan mások.

Minden adott tehát egy jó Oscar-gálához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?