Fontos a fogszabályozás

Mit tegyek jeligére: „Gyermekemnek kicsit rosszul nőnek a fogai, mintha túl sűrűek lennének. Az iskolai fogorvos azt mondja, hogy ki kellene húzni közülük egyet-egyet. Na de a gyereknek minden foga jó, azt húzassam ki?”

A fogak tökéletes elrendeződése a fogsorban igen ritka. A 12 éves gyermekek kétharmadának van fogtorlódása, s előfordulnak komolyabb esetek is, mint amilyen a keresztharapás, a mélyharapás, a horizontális túlharapás stb. A fogazat elrendeződésének hibáival, ezek megelőzésével és kezelésével, az arc növekedésével és fejlődésével a fogászatnak egy különálló ága, az ortodontia (fogszabályozás) foglalkozik. Fő feladata az esztétikum és a funkció javítása. Erre nagy szükség van. Tudjuk, hogy ha a fogak elrendeződése szabálytalan, nem lehet őket tökéletesen tisztán tartani, lepedék maradhat köztük, az egymást részben takaró fogak gyakrabban elromlanak, a rögzülésük károsodhat, gyakran kényszerharapás alakul ki, ez károsíthatja az állcsontízületet, ronthatja a rágóképességet. A szabálytalan fogazat súlyosan befolyásolhatja az esztétikai megjelenést, vonzza az emberek tekintetét, s így rossz lélektani hatása lehet.

Az ön gyermekének a helyzete bizonyára nem ilyen súlyos, de azért tenni kell valamit, ha az iskolai fogorvosnak szemet szúrt a dolog. Elsősorban is el kell vinni a gyereket ortodontiára. A fogszabályozó szakorvos elvégzi a részletes vizsgálatot. Ennek elengedhetetlen része a röntgenvizsgálat, néha különféle mérésekre is szükség van. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit alaposan és lelkiismeretesen értékelve lehet csak felmérni a kezelési lehetőségeket. Az eredményt aztán meg kell beszélni a szülőkkel, és a gyermeket is bevonva el kell készíteni a kezelési tervet. Általában több megoldási lehetőség között lehet választani. Az esettől függően néha csak rövid ideig tart a kezelés, de néha bizony hosszú hónapokon, esetleg éveken át is eltarthat.

A fogtorlódás megoldásához bizony gyakran van szükség fogeltávolításra. A leggyakoribb az az eset, amikor a szemfognak nincs elég helye ahhoz, hogy besorakozzon. Ez meglehetősen széles fog, sokkal fontosabb, erősebb, a fogromlással szemben sokkal ellenállóbb, mint a szomszéd fogak, ezért mindenképpen ennek van előnye. Ezért leggyakrabban a mögötte levő kisőrlőt (a negyedik fogat) kell kihúzni, s általában mindkét oldalon. Ha ezt időben megtesszük (akkor, amikor a szemfognak a fele, kétharmada már kint van, tehát úgy a 12. életév táján), akkor a spontán javulási tendenciákat jól ki tudjuk használni, s a fogak a fogsorban maguktól elrendeződnek. Persze nem mindig, néha be kell segíteni. Végül tehát azt tanácsolhatom, hogy nyugodtan álljon rá arra, amit a fogszabályozó fogorvos tanácsol. Gyermeke szép mosolya a továbbiakban kárpótolni fogja mindenért. És ne feledjük, az életben a jó megjelenés, a megnyerő szép mosoly jó ajánlólevél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?