Fonogram – Magyar Zenei Díj 2008

A gála után azon gondolkodtam, vajon a magyar zeneiparban milyen jelentősége van egy-egy díjnak. Tegnap többen keresték-e fel a lemezboltokat, mint általában, beszerezni a díjazottak hanghordozóit? Hányan töltötték le dalaikat az ingyenes és fizetős internetes zenetárakból? Hányan néztek utána egy-egy díjazott előadónak és együttesnek a világhálón? Ez utóbbira szükség is volt, akadt ugyanis olyan közöttük, akit – szégyen, nem szégyen – még jómagam sem ismertem.

Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba! Miről szólnak a nagy nemzetközi zenei díjkiosztók? A háttérben természetesen a pénz áll. Az a cél, hogy a befektetett összeg sokszorosa jöjjön vissza. Az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában a jelöltlistára való kerülés is óriási érdem és jó üzlet (megy is a háttérben a lobbi): a közönség már a jelöltek bejelentése után megrohamozza a boltokat és az internetes letöltőoldalakat. A díjkiosztót követően meg még inkább. Nem egyszer előfordult már, hogy a győztes albumának eladási példányszáma a gála utáni napokban megduplázódott, megháromszorozódott, vagy a közönség csak az elismerés után fedezte fel igazán a díjazottat. Feltételezhetően Magyarországon is hasonlóan működik a dolog, mint a nagy zenepiacokon, csak éppen piciben.

Fonogramtörténet

Régebben Arany Zsiráf-díjat kaptak a győztesek, 2004-ben nevezték át Fonogramra. Azt hittük, ez még rövidebb életű lesz, mint furcsa nevű elődje, mivel 2005-ben a MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) már csak sajtótájékoztató keretében adta át az elismeréseket, arra hivatkozva, hogy az illegális zenekereskedelem térhódítása miatt nincs mit ünnepelni. E téren a következő hónapokban sem javult a helyzet, sőt máig tovább romlik, a díjkiosztó 2006-ban mégis új alapokra helyeződött, és a gálát idén végre többé-kevésbé elfogadható színvonalon rendezték meg.

Jelöltlista

A jelöltek névsorát múlt kedden hozták nyilvánosságra. A kategóriánkénti öt-öt jelöltet (három esetben hatot) felvonultató lista a több mint kétszáz fős: újságírókból, zenei, technikai és kereskedelmi szakemberekből álló jelölőbizottság, valamint a Fonogram Bizottság szavazatai alapján alakult ki. A jelöltek közül – „Az év magyar dala” kategória kivételével – a kilenctagú Fonogram Bizottság döntötte el, hogy kik kapják a díjakat. „Az év magyar dala” kategóriában az egyik kereskedelmi rádióállomás hallgatói szavaztak. Idén a kategóriák sora egy újjal bővült, a magyarországi zenei DVD-piac látványos fejlődésével immár ezek a kiadványok is díjazásban részesültek.

Győztesek

Idén is több kategóriában olyan diadalmaskodott, akinek nagylemeze a magyar piacon nem ért el számottevő eladási példányszámot – például „Az év nemzetközi rockalbuma” kategóriában az Eagles a tavaly októberben, huszonnyolc év után kiadott új stúdióalbumával, a Long Road Out Of Eden cíművel. Vagy Kanye West a Graduation című korongjával „Az év nemzetközi rap- vagy hiphopalbuma” kategóriában. A hiphopelőadó a nagy riválisát, 50 Centet is legyőzte, aki környékünkön továbbra is jóval népszerűbb, mint ő. A végeredménybe viszont nem köthetünk bele, hiszen szakmai díjról van szó, ahol a végső döntésnél nem kell figyelembe venni az eladási példányszámot. Két győztes, az Avenged Sevenfold és a magyar Subscribe pedig teljesen ismeretlen Magyarországon. A közönség által odaítélt díjak esetében már hozzászokhattunk, hogy ha Ákost indítják, győzelme borítékolható, mellette senki sem tud labdába rúgni. Úgyhogy „Az év magyar dala” kategóriában ő diadalmaskodott.

A gála csillaga

A díjkiosztó legnagyobb meglepetését kétségkívül Mark szolgáltatta, aki két fontos elismeréssel távozott. Azon lehetne vitázni, megérdemelte-e, hiszen tényleg komoly és kiváló ellenfelei voltak, ahhoz viszont nem fér kétség, hogy a Ments meg szerelem! című nagylemeze a maga kategóriájában kiváló munka. Az 1989-es születésű, 2004-ig Németországban élt Zentai Márk próbálkozott a Megasztár egyik sorozatában, de a zsűri nem látta meg benne a leendő popsztárt. A folytatás mégis csodálatosra sikeredett. Hősünk egyenletesen magas színvonalú, töltelék nélküli albummal rukkolt elő. A könnyed, ám gazdagon hangszerelt, fülbemászó popdalok egytől egyig hitelesek: elsősorban a szerelemről, barátságról, csalódásról, kibékülésről szólnak, azaz olyan témák állnak a középpontban, amelyek a mai tinédzsereket foglalkoztatják. Kiemelhetjük közülük a Fool Moon nevű acapella együttes közreműködésével készült Szeret-e más című szerzeményt, valamint a két utolsót: az angol nyelvű Another You és a Summertime című dzsesszstandardot, amelyet Fekete Kovács Kornél trombitajátékával turbóztak fel.

Fonogram – Magyar Zenei Díj 2008 kategóriái és díjazottjai

Az év magyar popalbuma – Mark: Ments meg szerelem! (Magneoton/mTon)

Az év nemzetközi popalbuma – Amy Winehouse: Back To Black (Universal Music)

Az év magyar rockalbuma – Bikini: Őrzöm a lángot (EMI)

Az év nemzetközi rockalbuma – Eagles: Long Road Out Of Eden (Universal Music)

Az év magyar modernrock albuma – Subscribe: Stuck Progress To Moon (Hammer Music)

Az év nemzetközi modernrock albuma – Avenged Sevenfold: Avenged Sevenfold (Warner Music)

Az év magyar világzenei albuma – Napra: Jaj, a világ! (FolkEurópa)

Az év magyar dance- vagy electro-albuma – Žagar: Cannot Walk Fly Instead (CLS Music)

Az év nemzetközi dance- vagy electro-albuma – David Guetta: Pop Life (EMI)

Az év magyar rap- vagy hiphopalbuma – B#elga: Zigilemez

(1G Records)

Az év nemzetközi rap- vagy hiphopalbuma – Kanye West: Graduation (Universal Music)

Az év magyar dzsesszalbuma – Loop Doctors Featuring Gary Willis: High Voltage (KCG)

Az év magyar gyermekalbuma – Kaszás Attila: „Kit ringat a bölcső, Janikát…” (Magneoton/mTon)

Az év magyar szórakoztatózenei albuma – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Musical Duett (EMI)

Az év magyar felfedezettje – Mark (Magneoton/mTon)

Az év magyar dala – Ákos: Adj hitet (Falcon Media)

Az év magyar zenei DVD-je – Ákos: Még közelebb (Falcon Media)

Életműdíj – Balázs Fecó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?