Folytassa, pingvin!

<div>Tizenkét éve nagy szakmai és közönségsikere volt Luc Jacquet Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmjének; nem véletlen, hogy Oscar-díjat kapott.&nbsp;</div>

Lenyűgözően szép, őszinte film a császárpingvinek életéről. Elkészült a folytatás, amely a pingvinek születését és a kicsik hosszú vonulását mutatja be az óceán felé.  A francia filmes az első részben feszült drámát rendezett a királypingvinek életéről. Bemutatja, hogy e rokonszenves állatok a téli időszakra – a zord elemekkel dacolva – többezres kolóniába igazodva hogyan vonulnak az óceán partjáról akár száz kilométert is a jégmezőkön olyan terepre, ahol aránylag biztonságos költőhelyre lelnek. A második rész a költés körülményeinek bemutatásával indul. Érzékelteti, hajszálon múlik a pelyhes pingvinkölykök világra jötte. A tojónak húsz másodperce van arra, hogy a tojást átadja költésre a hímnek, mert ha tovább van fedetlenül a levegőn, elpusztul benne az élet csírája. A hím aztán hónapokig tartja a tojást tömpe lábain, és a hasi prémjével takarja, miközben a tojó az óceán felé tart, hogy táplálékkal térjen vissza, mire a kicsi kibújik a tojásból. A hímek táplálék nélkül ülnek a költés idején, így nem csoda, ha elerőtlenedve elejtik a tojást. Szívszorító, ahogy a megrepedt tojásokban csonttá fagy a parányi élet. De a tojásból kibújt pelyhes lények élete sincs biztonságban: amíg a szülők táplálékra vadásznak az óceánban, a védtelen teremtményekre ragadozó madarak csaphatnak le. Az életben maradt egyedek, ahogy vedleni kezdenek, ösztöneikre hallgatva elindulnak az óceán irányába, ügyetlenül csobbannak bele a jeges vízbe… megkezdik felnőtt életüket.  A csodálatos, művészi igényű képeket készítő operatőrök olyan mértékben közelítik meg az állatokat és férkőznek hozzájuk egészen testközelbe, hogy az egész film alatt azt érezzük, mintha az ember együtt létezne velük, összetartó közösségük részévé válna. Ezzel a fura együttlétezéssel (illetve az illúziójával) a képsorok a nézőben is szeretetteljes közelségérzetet keltetnek. A film azzal, amit és ahogy megmutat a császárpingvinek nehéz sorsáról – láttatva az óceán mélyét és a jégmezők zordságát is –, nemcsak e totyogó állatkák iránt ébreszt rokonszenvet, hanem a természethez is a közelebb hoz. Szép és értékes perceket szerez. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?