Föld alatti gondok

Kassa. A Fő utcai föld alatti múzeum torzója sokak szerint Rudolf Schuster költséges kassai főpolgármesterségének legkifejezőbb jelképe.

Kassa. A Fő utcai föld alatti múzeum torzója sokak szerint Rudolf Schuster költséges kassai főpolgármesterségének legkifejezőbb jelképe. A ’90-es évek elején megkezdett régészeti ásatások során feltárták a hajdani városkaput és a falak egy részét, az akkori vezetés pedig úgy döntött, országos unikumként föld alatti kiállítótermet, szlovák specialitásokat kínáló éttermet és népi emléktárgyakat árusító boltokat rendeznek be a feltárt területen. Leköltöztették volna a városi információs irodát is, már a költözés időpontja is ismert volt. A kezdeti lelkesedés azonban a rendelkezésre álló anyagiak fogytával egyenes arányban csökkent, a sebbel-lobbal megnyitott múzeumban összesen két kiállítás kapott helyet, majd lakat került a lejáratra. A helyszín két éven át csupán a nyári hónapokban volt látogatható, idegenvezetői kísérettel, tavaly viszont már erre sem jutott pénz. A föld alatti helyzet nemrég a városi tanács ülésén is szóba került. Kiderült, hogy a mennyezet több helyen beázik, a rosszul végzett szigetelés kijavítására viszont nincs pénz. A munkálatokra összesen 11 millió korona hiányzik. Ez az összeg eltörpül az ásatásokra fordított mintegy 70 millió mellett, amely természetesen a város kaszszájából érkezett, 55 milliót költöttek a máig kihasználatlan kiállítótermekre, 3,5 milliót pedig a nyilvános illemhelyre. Bizalmas forrásból megtudtuk, hogy annak idején sok elhamarkodott döntés született, a föld alatti termek fűtéséről például egyáltalán nem gondoskodtak az illetékesek, azaz a szlovák étterem télen sarkvidéki hőmérsékletű lett volna. A város jelenleg befektetőt keres a munkálatok befejezésére, ám a városi tanács tagjai közül csupán néhányan bíznak egy tőkeerős vállalkozó felbukkanásában. A kemény tél tovább ront a helyzeten, az eladósodott városnak viszont pillanatnyilag arra sincs pénze, hogy mentse a menthetőt. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?