Fókuszban a szaxofon

d

Saxophobia Bratislava címmel immár nyolcadik alkalommal rendeznek a fővárosban szaxofonos örömünnepet. Március elején egy nemzetközi hírű formáció ad koncertet, és fellép egy 80 tagú szaxofonzenekar is.

Ez utóbbi vállalkozás a rekordok könyvébe kívánkozik, ám a szervezőknek nem ez a céljuk, hanem a hangszer népszerűsítése, illetve annak bizonyítása, hogy a szaxofon nem csupán a jazzműfajban lehet hasznos instrumentum, hanem a komolyzenében is. Egy komplett szimfonikus zenekar összes hangszerét helyettesítheti, ha jól állítják össze a szólamokat, és olyan zeneszerzők művei is új megvilágításba kerülhetnek, mint Bach, Beethoven, Berlioz vagy Muszorg-szkij. Ráadásul a mesterkurzusokat vezető nemzetközi hírű művészek együtt lépnek fel tanítványaikkal, ami utóbbiaknak hatalmas élmény lehet.

A nyilvánosság számára elérhető események március 2-án és 3-án zajlanak majd. A mesterek gálakoncertjének helyszíne immár hagyományosan a Prímási palota tükörterme, ahol idén az utóbbi évek legizgalmasabb estje várható. Március 2-án itt lép fel a világhírű Raschèr Saxophone Quartet (Christine Rall, Elliot Riley, Andreas van Zoelen és Iria Garrido Meira), valamint a svájci Harry White és a szlovén Lev Pupis szólisták, Ladisla-va Fančovič zongorakíséretével.

A műsorról egyelőre annyit tudni, hogy ismert és kevésbé ismert zeneszerzők műveinek átiratai, illetve eleve szaxofonra írt darabok is elhangzanak – ez utóbbiak közül néhányat kifejezetten a kvartett számára komponáltak kortárs zeneszerzők. Az est végén pedig szeptettformációban is játszanak a zenészek, akik valamennyien mesterkurzusokat tartanak fiatal zenészeknek a hét folyamán. A német, holland, amerikai és spanyol zenészekből álló Raschèr Saxophone Quartet idén ünnepli megalakulásának 55. évfordulóját.

Másnap, március 3-án a Saxophobia Bratislava legnépszerűbb programpontjára kerül sor a Szlovák Rádió nagy koncerttermében, ahol egy 80 tagú nemzetközi szaxofonzenekar lép színpadra Andreas van Zoelen karnagy vezetésével. A mesterek és tanítványaik mindössze négy nap alatt próbálják össze a repertoárt, ami hajmeresztően hangzik, de eddig minden évben csillagos egyesre sikerült.

„Immár második éve óriási érdeklődés mutatkozik a Saxophobia Bratislava mesterkurzusai iránt. Már így is többen vannak, mint ahány érdeklődőt fogadni tudunk. Idén 8 országból érkeznek a fiatal zenészek. A szaxofonzenekar koncertműsora a barokktól a 20. századig terjedő komolyzenei művekből áll majd, és négy érdekes szaxofonkvartett egészíti ki. A dramaturgiát igyekszünk úgy összerakni, hogy a közönség maradéktalanul élvezhesse a szaxofon mint rendkívül jól variálható hangszer adta lehetőségeket. Mert nemcsak szép dallamot lehet rajta játszani, hanem felhasználható például ütős hangszerek imitálására vagy különféle hanghatások létrehozására is. Második éve egy szaxofonzenekarra írt darabot és egy ritka, Ladislav Fančovič fesztivál-igazgató gyűjteményéből kölcsönzött kontrabasszus-szaxofont is bemutatunk. Szlovákiában  ez az egyetlen ilyen hangszer, Csehországban pedig egy sincs belőle. Éppen ezért ritkaságszámba megy, hogy egy kifejezetten erre a hangszerre komponált darabot is hallhat a közönség” – mondta Jana Dekánková, a fesztivál szervezője.

Ez a bizonyos kontrabasszus-szaxofon hatalmas sikerrel debütált a tavalyi koncerten. Emberméretű, ketten kellenek a mozgatásához, a hangja pedig olyan, mint a nagybőgőé: öblös, telt, tekintélyt parancsoló.

Akik tehát kíváncsiak arra, hogyan kaphatnak ismert klasszikus zeneművek szokatlan, új színezetet az áthangszerelésnek köszönhetően, csapjanak le a maradék jegyekre. Tavaly egyébként sok zenészt is láttunk a közönség soraiban, azaz a szakmai érdeklődés is jelentősnek mondható. Az idei műsorban szerepel még az Artia Saxophone Quartet (Csehország), a Légère Quartet (Csehország), a Pressburg Saxophone Quartet (Szlovákia), a Ventus Saxophone Quartet (Szlovákia), valamint a bolgár Kiril Stoyanov dobos, ütőhangszeres. A műsor tényleg változatosnak ígérkezik, hiszen a már említett Bach, Beethoven, Berlioz és Muszorgszkij művei mellett Jean-Georges Kastner, Eugen Suchoň, Philipa Glass, Thierry Escaich és Jérôma Naulais egy-egy kompozíciója is elhangzik – ez utóbbiak a három szaxofonkvartett előadásában. Az a bizonyos ősbemutató pedig Viliam Gräffinger és Jevgenij Iršai szerzeménye a Pressburg Saxophone Quartet előadásában.

A rendezvény felett Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo vállalt fővédnökséget.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?