Kultúra

Szexleckék kezdőknek

Otis mindent tud a szexről. Persze, csak elméletben, ugyanis még szűz. Édesanyja azonban menő szexterapeuta, és Otis az ő tudásával felvértezve kezdi el okosítani az iskolaitársait.
Tóth Csaba

2019. február 17. 16:00

- Képarchívum

A ma negyvenes hollywoodi rendezők – ők a legaktívabbak – mind a legendás John Hughes tinifilmjein nőttek fel, így nem csoda, hogy a direktor hatása egyre hangsúlyosabban jelenik meg nemcsak a filmekben (a tavalyi Kszi, Simon vagy előtte a Könnyű nőcske is egyértelműen sokat merített Hughes életművéből), hanem már a sorozatokban is. Az már talán kicsit furcsább, hogy a Netflix Sex Education címre hallgató szériája nem amerikai, hanem elsősorban angol tiniszéria, vagyis Hughes hatása nem állt meg az Egyesült Államok határainál.

 

A Sex Education karakterei borzasztó szerethetők, rendkívül sziporkázók és közben pont annyi problémájuk akad, hogy a túlrajzoltságuk ellenére végig hihetők maradjanak. Elsőre talán meredeknek tűnhet az alapötlet, mely szerint egy szűz tinisrác szexuális tanácsadással hozza rendbe az iskolatársai nemi életét, ám a széria a karakterek ügyes megrajzolásával mégis működőképessé teszi az egészet. Ráadásul a 13 okom volttal ellentétben nem akarja a kamaszkori szexualitást valamiféle ördögtől való, bűnös dolognak ábrázolni, és ugyan megmutatja a veszélyeit és az árnyoldalait is, alapvetően pozitív módon közelít a témájához. A sztori középpontjában Otis (Asa Butterfield szerethető alakításában), a suli félénk jófiúja, és Maeve (Emma Mackey, a széria nagy felfedezettje), az iskola legvagányabb csaja áll, pontosabban az, hogy Otis fülig szerelmes Maeve-be, csakhogy a lány ezt nem veszi észre, viszont meglátja a fiúban az üzleti lehetőséget: Otis elméleti tudására építve ügyfeleket szerez neki a suliból szexterápiára, az így szerzett pénzen pedig ketten osztoznak. Az „összejönnek-e ők ketten?” alapkérdése az, ami egyben tartja a sorozatot, közben pedig minden epizódban egy új iskolatárs szexuális problémáit járja körül a történet sok-sok humorral, érzékenységgel, és amikor szükség van rá, nem feledkezik meg a drámáról sem. A felnőttek alapvetően csak mellékszerepet játszanak a kamaszok történetében, kivéve az Otis anyját alakító Gillian Anderstont, akit talán még sosem láthattunk ilyen felszabadultan játszani. Az X-akták Scullyjaként nem igazán volt lehetősége megcsillogtatni a humorát és a szexuális kisugárzását, és érződik, borzasztóan élvezte, hogy a Sex Education kedvéért egy új oldalát mutathatja meg a nézőnek.

Kevés olyan sorozat van, amelyik alkalmas arra, hogy pozitív beszélgetéseket indítson be a szülők és a kamasz gyerekük között a szexről, de a Sex Education ilyen. Fontos témákat feszeget (még az abortusz is szóba kerül), mégsem lesz soha szájbarágós, ráadásul kamasz fejjel is legalább annyira élvezetes, mint felnőttként. Általában zavarni szokott, ha egy sorozatot túlságosan nyitva hagynak a végén, de itt most ez nem akkora baj: bőven akad még ebben a sztoriban pár évadra való.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?