Szexleckék kezdőknek

Sex Education

Otis mindent tud a szexről. Persze, csak elméletben, ugyanis még szűz. Édesanyja azonban menő szexterapeuta, és Otis az ő tudásával felvértezve kezdi el okosítani az iskolaitársait.

 

A ma negyvenes hollywoodi rendezők – ők a legaktívabbak – mind a legendás John Hughes tinifilmjein nőttek fel, így nem csoda, hogy a direktor hatása egyre hangsúlyosabban jelenik meg nemcsak a filmekben (a tavalyi Kszi, Simon vagy előtte a Könnyű nőcske is egyértelműen sokat merített Hughes életművéből), hanem már a sorozatokban is. Az már talán kicsit furcsább, hogy a Netflix Sex Education címre hallgató szériája nem amerikai, hanem elsősorban angol tiniszéria, vagyis Hughes hatása nem állt meg az Egyesült Államok határainál.

 

A Sex Education karakterei borzasztó szerethetők, rendkívül sziporkázók és közben pont annyi problémájuk akad, hogy a túlrajzoltságuk ellenére végig hihetők maradjanak. Elsőre talán meredeknek tűnhet az alapötlet, mely szerint egy szűz tinisrác szexuális tanácsadással hozza rendbe az iskolatársai nemi életét, ám a széria a karakterek ügyes megrajzolásával mégis működőképessé teszi az egészet. Ráadásul a 13 okom volttal ellentétben nem akarja a kamaszkori szexualitást valamiféle ördögtől való, bűnös dolognak ábrázolni, és ugyan megmutatja a veszélyeit és az árnyoldalait is, alapvetően pozitív módon közelít a témájához. A sztori középpontjában Otis (Asa Butterfield szerethető alakításában), a suli félénk jófiúja, és Maeve (Emma Mackey, a széria nagy felfedezettje), az iskola legvagányabb csaja áll, pontosabban az, hogy Otis fülig szerelmes Maeve-be, csakhogy a lány ezt nem veszi észre, viszont meglátja a fiúban az üzleti lehetőséget: Otis elméleti tudására építve ügyfeleket szerez neki a suliból szexterápiára, az így szerzett pénzen pedig ketten osztoznak. Az „összejönnek-e ők ketten?” alapkérdése az, ami egyben tartja a sorozatot, közben pedig minden epizódban egy új iskolatárs szexuális problémáit járja körül a történet sok-sok humorral, érzékenységgel, és amikor szükség van rá, nem feledkezik meg a drámáról sem. A felnőttek alapvetően csak mellékszerepet játszanak a kamaszok történetében, kivéve az Otis anyját alakító Gillian Anderstont, akit talán még sosem láthattunk ilyen felszabadultan játszani. Az X-akták Scullyjaként nem igazán volt lehetősége megcsillogtatni a humorát és a szexuális kisugárzását, és érződik, borzasztóan élvezte, hogy a Sex Education kedvéért egy új oldalát mutathatja meg a nézőnek.

Kevés olyan sorozat van, amelyik alkalmas arra, hogy pozitív beszélgetéseket indítson be a szülők és a kamasz gyerekük között a szexről, de a Sex Education ilyen. Fontos témákat feszeget (még az abortusz is szóba kerül), mégsem lesz soha szájbarágós, ráadásul kamasz fejjel is legalább annyira élvezetes, mint felnőttként. Általában zavarni szokott, ha egy sorozatot túlságosan nyitva hagynak a végén, de itt most ez nem akkora baj: bőven akad még ebben a sztoriban pár évadra való.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?