FelkéSZÜLÉS a szoptatásra – III. Rész

Az életkezdés időszakában az anyatej (a várandós hónapokhoz hasonlóan csupán 500 többletkalória bevitelt igényel) a legnagyszerűbb táplálék, melyet gyermekének adhat az anyuka, különösen az első 6 hónapban. Az anyatej ugyanis nem csupán táplálék, hanem folyamatos „védőoltás” és olykor orvosság is.

Az életkezdés időszakában az anyatej (a várandós hónapokhoz hasonlóan csupán 500 többletkalória bevitelt igényel) a legnagyszerűbb táplálék, melyet gyermekének adhat az anyuka, különösen az első 6 hónapban. Az anyatej ugyanis nem csupán táplálék, hanem folyamatos „védőoltás” és olykor orvosság is. A szoptatás mindaddig fenntartható, amíg a tej termelődik, az édesanya szoptatni és a baba szopni akar, még a hat hónapon túli kiegészítő táplálás esetén is. Az anya-gyermek kapcsolat az emberi fejlődés és általában a kapcsolatrendszer pótolhatatlan tényezője, az életünket erősen meghatározó lelki folyamatok alapja. A szoptatás a csecsemő számára az anyai gondoskodás és a szeretet kifejezésének legcsodálatosabb módja, ugyanakkor a biztonság, a testi-lelki megnyugvás, elégedettség érzetének legfinomabb közvetítője.

A szoptatós anyának nemcsak kalóriaigénye emelkedik, általában 10 százalékkal, jelentős mértékben 50-100 százalékkal fokozódik a vitaminok és nyomelemek iránti szükséglete is, amely nélkülözhetetlen az anyatej optimális összetételének biztosításához. A béta-karotint tartalmazó Materna igazodik a terhesség és a szoptatás alatt kialakult megnövekedett igényekhez. Az A-vitamin-tartalom felét természetes elővitaminja, a béta-karotin váltotta fel, amely antioxidáns hatású, és mert vízben is oldódik, a szervezetben nem halmozódik fel. Terhesség alatt megnő a jód iránti szükséglet is, amelyet a magzat csupán az anya szervezetéből képes felvenni. A hazai jódhiányos helyzet a terhesség és a szoptatás idején különösen indokolttá teszi a jódpótlást. Az immunrendszer fejlődése, érése bonyolult folyamat. Az anyatejes táplálás esetén éppúgy hozzájárul a fertőzések elleni védekezőképesség kialakulásához, mint a védőoltások alkalmazása.

Az anyatej jelentősége:

4 összetételében, mennyiségében alkalmazkodik a csecsemő igényeihez

4 megfelelő hőmérsékletű, tiszta, mindig rendelkezésre áll és ingyenes

4 mint táplálék a legjobban hasznosítható, jól emészthető

4 elősegíti a baba ideális testsúlyának, fejlődésének elérését

4 megvédi a bélfertőzésektől, allergiától, fertőző betegségektől

4 ideális összetételben tartalmaz fehérjét és zsírokat

4 a többi (állati eredetű) tejhez képest magasabb a tejcukortartalma

4 tartalmazza a zsírok emésztéséhez szükséges enzimet (lipáz), megkönnyítve ezzel a bélműködést

4 biztosítja a baba folyadékigényét

4 a só, a foszfor és a kalcium mennyisége optimális ásványisó-bevitel mellett elegendő a babának, a benne levő vas felszívódása is előnyös

4 biológiai faktorokat tartalmaz: ellenanyagokat, laktoferrint, bifidus faktort, és az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen aminosavakat.

A szülést követően a szoptató és a nem szoptató nők számára azért fontos a Materna rendszeres szedése, hogy a csecsemő az anyatej révén optimális mértékben jusson a nélkülözhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, miközben minőségileg gazdagítja az előtej összetételét, és elősegíti az anya szervezetének regenerációját is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?