FELHĺVÁS – FELSŐOKTATÁSI LEHETŐSÉGEK

Magyar nyelvű felsőfokú tanulmányi lehetőségek a Nyitrai Konstantin Egyetemen
A szlovákiai felsőoktatási intézményekben a pozsonyi magyar tanszéken kívül egyedül a Nyitrai Konstantin Egyetemen folyik tanító- és tanárképzés a magyar tanítási nyelvű iskolák részére.

Magyar nyelvű felsőfokú tanulmányi lehetőségek a Nyitrai Konstantin Egyetemen

A szlovákiai felsőoktatási intézményekben a pozsonyi magyar tanszéken kívül egyedül a Nyitrai Konstantin Egyetemen folyik tanító- és tanárképzés a magyar tanítási nyelvű iskolák részére. A szlovákiai magyar pedagógusképzés történetében a Konstantin Egyetem most először meghirdette a magyar tanító- és tanárképzés számára az összes olyan tanulmányi szakot, amelyeket a szlovák tanító- és tanárképzésben lehet tanulni. Ezek a következők:

Tanítói szak:

Pedagógiai Kar: alsó tagozatos tanítói szak a magyar tannyelvű iskolák részére

Tanári szakok: (nappali tagozat, Mgr., 10 szemeszter) kizárólag kétszakos képzés keretében és a jelentkezők az alábbi szakok közül választhatnak:

Természettudományi Kar: biológia, kémia, ökológia, fizika, geográfia, informatika, matematika.

Bölcsészettudományi Kar: angol nyelv és irodalom, esztétikai nevelés, etikai nevelés, francia nyelv és irodalom, történelem, vallási nevelés, magyar nyelv és irodalom, német nyelv és irodalom, spanyol nyelv és irodalom, olasz nyelv és irodalom, társadalmi ismeretek, orosz nyelv és irodalom, szlovák nyelv és irodalom.

Pedagógiai Kar: zenei nevelés, testnevelés, technikai nevelés, képzőművészeti nevelés, angol nyelv és irodalom, pedagógia.

Fontos tudnivalók:

1. Az érdeklődők szabadon választhatnak párosítást nemcsak a karok kínálatán belül, hanem az egyes karok kínálata között is.

2. A karok közötti szakpárosítás választása esetén a jelentkezést a részletes tájékoztatóban megadott karra kell beküldeni.

3. Azok az érdeklődők, akik a Nyitrai Konstantin Egyetemen a magyar nyelvű tanító- és tanárképzésben szeretnék felsőfokú tanulmányaikat folytatni, a jelentkezési lapra írják rá „maďarská sekcia”, vagy „maďarské oddelenie”.

4. Ők a biológia, kémia, fizika, informatika, matematika, zenei nevelés, testnevelés, képzőművészeti nevelés, technikai nevelés, pedagógiai tantárgyakból magyar nyelven felvételizhetnek. E tantárgyak oktatása az egyetemen teljesen vagy majdnem teljesen magyar nyelven folyik.

5. Jelenleg az egyetemen hetente csaknem 500 óra előadást és szemináriumot tart magyar nyelven az egyetem 60 magyar tanára.

6. A felvételi vizsga alól felmentést kap, vagyis maximális pontszámra jogosult a jelentkező a fizika, kémia, matematika tantárgyakból, ha:

a) gimnáziumi végzettséggel rendelkezik vagy

b) a középiskolai év végi és érettségi átlagainak átlaga legfeljebb 1,7 geográfiából, ha gimnáziumi végzettségű és az év végi, valamint érettségi átlagainak átlaga legfeljebb 1,3.ä

A felvételivel kapcsolatos további részletek megtalálhatók a Nyitrai Konstantin Egyetem http://www. ukf.sk című honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?