Európa tizenöt országában csámborogtak

November 25-én ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a kassai Csámborgó együttes, amely annak idején az autentikus népzene és népi hagyomány terjesztésére, ápolására esküdött fel.

November 25-én ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a kassai Csámborgó együttes, amely annak idején az autentikus népzene és népi hagyomány terjesztésére, ápolására esküdött fel. A zenekar eredetileg a kassai Új Nemzedék néptánccsoport kíséretének céljából alakult, ám az eredeti „funkcionalista tervnél” sokkal komolyabb pályát futottak be. Csak a miheztartás végett: 1989-ben a nem magyarországi zenekarok közül elsőként kapták meg a Népművészet Ifjú Mestere-érmet, a rendszerváltás után pedig a Ghymes mellett elsőként váltak hivatásos felvidéki népzenekarrá.

Az évek alatt zenészek egész sora fordult meg a Csámborgóban, az ős-formációról azonban máig szuperlatívuszokban beszélnek a hozzáértők. Szabó Gábor prímás és Sterbinszky László bőgős mellett Kováts Marcell brácsás, dudás és klarinétos teremtette meg azt az „ős-Csámborgót”, amelynek nevéhez – kis túlzással – az egész kelet-szlovákiai magyar táncházmozgalom megteremtése köthető. A gócpontok Nagykaposon, Szepsiben és Nagyidán voltak, ám a Csámborgót tulajdonképpen már a kezdetektől ismerték az egész Felvidéken, hiszen volt idő, amikor egyszerre hét táncegyüttest is kísértek. Az eredeti felállás egészen 1987-ig működött, ezután Szvorák Katalin népdalénekessel kezdtek dolgozni, egy gyermek- és egy felnőtt koncertprogrammal turnéztak Dél-Szlovákia városaiban és falvaiban, valamint Magyarország számos településén.

Kováts Marcell elmondása szerint a rendszerváltás óta Európa 15 országát csámborogták keresztül-kasul Norvégiától Bulgáriáig, más-más felállásban ugyan, de töretlen lelkesedéssel. „A sikerek ellenére sajnos nem tudtunk együtt maradni, mert lehetetlen volt megélni a népzenéből. Kiválások, tagcserék, konfliktusok követték egymást, az eredeti felállás 1993-tól kezdve már csak évente egy-két alkalommal állt össze. Jelenleg már egy második generációs Csámborgóról beszélhetünk” – tudtuk meg a zenekar alapítójától. Külön érdekesség, hogy a mostani felállásban Perjési Gábor és Major Imre mellett Kováts Marcell Bálint nevű fia szerepel prímásként, azaz ismét bebizonyosodott, hogy a vér nem válik vízzé. Megélni ugyan továbbra sem tudnak pusztán a zenélésből, ám mára rájöttek, hogy nem is szabad az anyagiaktól függővé tenni a zenekar létét, hiszen ellenkező esetben oda a varázs, a zenélés öröme és valódi értelme.

Péntek estére a 25 éves Csámborgó a kassai Thália Színházba várja mindazokat, akik egy hangulatos és tartalmas esten szeretnék megünnepelni őket és mellesleg a Katalinokat is. A műsor vendége Szvorák Katalin és a Téka együttes, akik az indulásnál sokat segítettek a Csámborgónak. Kezdés este hétkor, az ünnepi menü pedig stílszerűen töltött káposzta és zsíros kenyér.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?