Esterházy a Romboidban

<p>Megjelent a Romboid idei első száma. Ján Litvák múltidéző írása nemcsak nemzedékének, az ún. barbár generációnak állít emléket, hanem annak is, milyen kreatív (meghökkentő, megtévesztő és szabotőr) csoportos alkotómódszerekkel léptek fel a nyolcvanas évek második felében (pl. napilapban jelentettek meg vezércikkeket úgy, hogy ezeket felváltva írták, mégpedig mindig ketten, a harmadik pedig aláírta a nevét).</p>

Litvák felidézi a Madách Kiadónak is dolgozó René Murat grafikus és képszerkesztő alakját is, valamint a szlovákiai magyar irodalmi életben is szerepet játszó U Michala kávéház légkörét (Grendel Lajossal).

A szám egyik húzóanyaga azonban mindenképp az a beszélgetés, melyet Görözdi Judit készített Esterházy Péterrel – nem véletlen került a folyóirat elejére. Az interjú apropójaként Esterházynak az Egy nő című könyve szlovák megjelenése szolgál (Jedna žena; Kalligram, 2011, Deák Renáta fordítása), mindemellett a szerző csaknem mindegyik könyvéről szó esik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?