Eredeti fehér színében csillog a pisai ferdetorony

Róma |

<p>Végéhez közeledik a pisai ferdetorony 1990 óta tartó restaurálása: a világ egyik legismertebb műemléke viszanyerte eredeti színét, megszabadult az egyenesítésre használt "hózentrógerektől", és a korábbinál valamivel egyenesebben áll.</p>

A pisaiak még sohasem látták így a tornyukat - legfeljebb azok, akik a dóm mellé emelt harangtorony 12. századi építésekor éltek.
A két évtizede tartó felújítás során az építményt megtisztították és megszabadították az összes állványtól, azoktól az acélkábelektől is, amelyek az egyenesítésére szolgáltak. Hivatalos átadása június 17-ig lesz; addigra távolítják el azt a 76 éve felszerelt födémet is, amely megakadályozta a belső kürtőn keresztüli kilátást.
A torony tisztítása centiméterről centiméterre haladt: a restaurátorok a szmog okozta szennyeződéseket és a látogatók emlékbe hagyott feliratait távolították el. A torony hétezer négyzetméternyi márványfala csütörtök óta eredeti fehérségében csillog.
A műemlék jó egészségnek örvend - nyilatkozták az olasz sajtónak a torony megszépítésén és egyengetésén fáradozó szakemberek.
A Michele Jamiolkowski, a torinói műegyetem professzora vezette mérnökcsoport acélkábelekkel húzta vissza az eldőléssel fenyegető tornyot. Kilencszáz tonnás ólomsúlyokkal egyensúlyozták a műemléket, a talajcsúszást pedig mesterséges földalatti mikroomlásokkal tartóztatták fel.
A vizsgálatok azt mutatják, a beavatkozás sikeres volt: nemcsak megállították a ferdülést, hanem ötven centiméterrel még ki is egyenesítették a tornyot. Az egyenesítés még két-három évig folytatódik, utána pedig három évszázadig fog állni akkori állapotában a pisai ferde torony.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?