Előzetes: Erről olvashat a Vasárnapban

<p><span style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: arial, sans-serif; font-size: small; background-color: rgb(255, 255, 255);">Ezen a héten a Vasárnapban olvashatnak Szabó T. Anna és Lackfi János verspárbajáról, de Jiří Menzel családi életébe is betekintést nyerhetnek. A hét sztárja pedig Adela Banášová.</span></p>

Téma: A nő, a férfi, és a Verslavina

Néhány hete történt, de már történelem. Gőzölgő irodalomtörténet. Szabó T. Anna és Lackfi János a Facebookon kezdett verspingpongba a 40-es férfiakról és nőkről. Rengeteg megosztás, nagy népszerűség, és hát igen, kötet is lesz a burjánzó verspárbaj termékeiből. De hogyhogy ennyire passzolnak egymáshoz? Mármint a vers és a Facebook. Már idén, egész pontosan 2016. január 8-án Szabó T. Anna közzétett egy verset Lackfi János Facebook-oldalán, annak 40. születésnapja alkalmából. Címe A férfi, ha negyven. Mire Lackfi válaszolt A nőci, ha negyven című költeménnyel. Soraikban azt az életérzést próbálták megragadni, amelyhez a negyvenéves kort túllépő nőnek és férfinek köze lehet. Mivel mindkettőjüknek több ezer követője van a Facebookon, a versek gyorsan terjedtek, nagy népszerűséget szereztek, ez pedig további impulzust adott a költőknek, hogy folytassák a pingpongot, amely közben verslavinává dagadt.

Az e heti Vasárnapban elolvashatja azt is, kik tették hozzá még saját soraikat a lavinához; hogyan lett belőle könyv; mikor jelenik meg; mit mond minderről Pénzes Tímea író; hogy vélekedik Németh Zoltán irodalomkritikus; és hogyan is néznek ki ezek a versek, egy-egy darab a lavinából…

Mi lett vele? Jiří Menzel

Hetvenéves koráig megrögzött agglegény volt. Házasságellenes. Gyereket sosem akart. Szabadságra, háborítatlan nyugalomra, egyszemélyes magánéletre vágyott. Szerelmi kapcsolatait házon kívül tartotta életben. Ha egy nő fogkefével érkezett hozzá, másnap végérvényesen elköszönt tőle. Így élt egészen addig, amíg nem találkozott Olinkával, Olga Kelymanovával, aki a Cseh Rádió sportriportereként kereste fel őt, és beszélgetésük végén szemrebbenés nélkül közölte vele: „Az interjú pocsék volt, felejtsük el!” Majd gúnyos mosollyal hozzátette: „Ilyen öntelt alakkal még sosem találkoztam.” Ezért találkozott vele újra, s akkor pattant ki köztük az a bizonyos szikra. Azóta összeházasodtak, s van két kislányuk. Egy szeretett gyerek és egy szerelemgyerek. Anna Karolina és Eva. Előbbinek nem ő a vér szerinti apja. Utóbbinak igen. Hetvenhét éves volt, amikor kimondta: utódot akar. Egy Oscar-díjas rendező csöppnyi gyerekkel..

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"218293","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"360","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A Věra Chytilová rendezte Játék az almáért című filmben szülészorvost játszik, hány szülésnél volt jelen a forgatásnak köszönhetően? Anna Karolina és Eva születését is végigasszisztálta? Soha nem akart megnősülni, a végén mégis beadta a derekát. Mi történt? Hogyan jutottak el a házasság gondolatáig? Kinek az ötlete volt? A két kislány közül melyik a szuverénebb? Kire hasonlít az övé? Három nő, három egyéniség, nem fárasztó? Mit tesz, ha visít a kicsi? És ha a két gyerek együtt tombol?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha az aktuális Vasárnapban elolvassák Szabó G. László interjúját.

Sztárunk: Adela Banášová

Minden tévécsatornán ismert, olyan műsorokat vezetett, mint a SuperStar, a Let’s Dance, most a Chart show-ban és a Szeretlek, Szlovákia csapatkapitányaként sziporkázik. Saját műsora, az Adela-show után most Kicsit másképp beszélget vendégeivel a Szlovák Nemzeti Színházban. Igazi médiaprofiként semmilyen témát nem utasít vissza. Mindegyik kihívás számára. Nem csinál belőle titkot, sztoikus nyugalommal mesél arról is, ami talán az elevenbe vág, ami sokak szerint magánügy.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"218294","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Milyen a jó kapcsolat? Lehet-e definiálni a szerelmet? Mit jelent az a szó, hogy romantika? Hogy ünnepli párjával, a táncos Peter Modrovskýval a szerelmesek napját? Romantikus partner? Kényezteti? Tud olyan meglepetésekkel előrukkolni, amelyektől leesik az álla? Milyen hibát könnyű és milyet nehéz elviselni a partnernél? Össze tudnak veszni úgy istenigazából? Szokott flörtölni? Mi jelenti számára a legnagyobb gazdagságot?

Minderre és még sok más kérdésre is választ kap, ha elolvassa Urbán Klára interjúját a Vasárnap aktuális számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?