Először a vörös szőnyegen

<p>Harmadéves a pozsonyi Színművészeti Főiskolán, két darabban játszik komoly szerepet a Szlovák Nemzeti Színházban, pályája első igazán nagy szakmai megmérettetésére azonban most vár. Bárdos Judit holnap este a Berlinale közönsége előtt hajol meg Zuzana Liová A ház című filmjének vetítése után.</p>

Időben észrevetette magát. Elsőéves a főiskolán, amikor bekerül a Nemzetibe. Görkorcsolyázni hívják az Anna Kareninába. Ezek az első körei a megálmodott pályán. Másodévesként sms-ben hívták válogatásra. Salome szerepét kapta a Herodes és Herodiasban. Gyorsan híre ment fényes alakításának. Harmadévesen Koszihot játssza Csehov Ivanovjában. Férfinak öltözve, nagyvilági életet élve kártyázik éjjel és nappal. A törvény nevében, Panelházi történetek – apró villanások televíziós produkciókban. S mindezek után itt az első filmfőszerep. Zuzana Liová őt választotta Eva szerepére A ház című, szlovák–cseh koprodukcióban készült rendezésében.

„Válogatás útján kaptam meg a szerepet – avat be a részletekbe Bárdos Judit. – Többfordulós volt a casting. Elsőként Evát keresték, aztán a filmbeli anyámat, de úgy, hogy együtt álltunk kamera előtt, aztán Jakubot, a gimnáziumi angoltanárt, akivel Eva szorosabb érzelmi viszonyba kerül a történet során. Az apa szerepét a cseh Miroslav Krobot játssza, aki Tarr Béla A londoni férfi című filmjének központi alakja volt. Én Petr Zelenka rendezésében, a Hétköznapi őrültségekben láttam őt. Két hónapig volt az apám, megszoktam, jó figura. Ha kérdeztem őt, mindig segített. Nem mondta meg pontosan, hogy mit csináljak, csak megjelölt egy lehetőséget, amiből ki tudtam indulni. De a rendezőre is számíthattam, pedig neki sem lehetett könnyű dolga. Ez az első játékfilmje.”

Több házban is járunk A házban. Az elsőben két lány nőtt fel. Jana, az idősebb már nem lakik otthon. A városból jön vissza a faluba, de nem a szülői házba, hanem a párja anyjához. Janát kidobta az apja. Nem fejezte be az iskolát, teherbe esett, nincs biztos talaj a lába alatt. Evához másképpen viszonyul az apa. Őt meg akarja tartani. Erőnek erejével.

„Annyira személyes és élethű a történet, hogy engem is megérintett. Mindkét figura álláspontját értem valamilyen szinten. Az apa konzervatív. Félti a lányait. Mindkettőjüknek házat épít a kert végében. A nagyobbik házát aztán félbehagyja, mert csalódik benne. Eva nem akar a faluban ragadni, de ő is rakja a téglát, meszel az apja mellett, aki ezermesterként építi a házat. Nem naiv a lány, épp ellenkezőleg. Akaratos. Célja van. Amikor az apja lebontja a falat, amit ő csinált, hogy megnagyobbítsa, bevágja az ajtót, és otthagyja őt. Azért lóg a gimnáziumból, mert titokban dolgozni jár, pénzt keres. Londonba akar menni bébiszitternek. Csakhogy az apja megtalálja a félretett pénzét, és elveszi tőle. Ez a kettőjük közti konfliktus forrása. Nagyon hiteles a film, olyan, mintha dokumentumot forgattunk volna. Semmi olyan nincs benne, amire azt mondanám: jaj, ez csak mozi, az életben nincs ilyen! Minden valósághű. A két lány összetart. Cinkos kapcsolat alakul ki köztük. Jana hétévi kihagyás után Evával teszi le az érettségit. Egyébként kevés a szöveg a filmben, nem beszélünk sokat, ezt is szeretem benne. A tanár, akihez Evát érzelmi szálak kötik, kétgyerekes családapa. Feleségével együtt most költöznek a faluba. Volt egy napunk Marian Mitašsal, amikor elég sok időt töltöttünk az ágyban. Ő játssza az angoltanárt.”

Zuzana Liová forgatókönyvét 2007-ben Krzysztof Kieslowski-díjjal jutalmazták a cannes-i fesztiválon. A film a Fórum programban szerepel a Berlinalén, ami már önmagában is sikernek tekinthető, hiszen Európa egyik legrangosabb mustráján húsz éve nem szerepelt szlovák rendező munkája. Bárdos Judit még nem is látta teljes egészében a filmet, Berlinben pedig most jár először.

„Tele vagyok kíváncsisággal, várakozással. Örülök, hogy újra találkozom Miroslav Krobottal és a stáb néhány tagjával. Nagyon sokat kaptam a filmtől, és tényleg csak adott, adott, rengeteget adott, anélkül, hogy bármit is elvett volna belőlem. Mellesleg: már a forgatás vége felé jártunk, amikor rájöttem, hogy Eva és köztem elég sok a hasonlóság. Micsoda véletlen…!”




Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?