Előnyt jelent a családias jelleg

Az izsai Döme Károly Alapiskola 2002. január elsejétől önálló jogalanyiságú iskolaként működik. Aránylag kis iskolának számít, diákjai száma a kilenc évfolyamban nem éri el a kilencvenet, ennek ellenére mind ez ideig nem kényszerültek az osztályok összevonására.

Az igazgatónő, Boschetti Adrianna és a pedagógusok reménykednek abban, hogy erre a jövőben sem kerül sor. A puszta reménykedésen kívül azonban igyekeznek a gyakorlatban is mindent megtenni az iskola és az osztályok megtartása érdekében. A jogalanyiság megszerzése is ezt a törekvésüket tükrözi. „Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb pénz jutott az iskola működtetésére, a karbantartásról nem is beszélve. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy a jogalanyiság önmaga nem oldja meg anyagi problémáinkat; viszont megtanít arra, hogy tetteinkért magunk vállaljuk a felelősséget, és magunk dönthessük el, miként gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló összegekből – mondta az igazgatónő. – Eddig is nagyon sok támogatónk volt, és biztos vagyok benne, hogy ezután sem fordulnak el tőlünk. Jó az együttműködésünk a falu önkormányzatával is, amiben lehet, támogat bennünket. Azt hiszem, minden községnek nagyon oda kellene figyelnie iskolájára, mert egy-egy kisiskola megszűnésével kezdődik a falu leépülése is.”

Az idei tanévben 8 elsősük van, és szeptemberben ugyanennyien kezdik a tanévet. Ám míg tavaly a nyolc izsai iskolaköteles gyermekből mind a nyolcat ide íratták szüleik, addig idén 11-ből mindössze négyet. Négyen a helyi szlovák iskolába, hárman pedig Komáromba mennek, szintén szlovák iskolába. A másik négy kiselsős Patról érkezik, az izsai alapiskolát ugyanis ebből a két községből látogatják a diákok. A Komáromtól alig 5 kilométerre fekvő település iskolájának komoly konkurenciát jelentenek a városi iskolák. A városban dolgozó szülők közül sokan viszik magukkal csemetéiket is. Ezért a pedagógusok a beíratás előtt már évek óta felkeresnek minden olyan családot, ahol iskolaköteles gyermek van, és megpróbálják őket meggyőzni a helyi iskola előnyeiről. Ugyancsak meglátogatják azokat a családokat, amelyekből a gyermekek Komáromba járnak, miközben a szülők munkahelyük megszűnése miatt már kénytelenek otthon maradni. Több esetben sikerült is „viszszacsalogatni” ilyen diákokat. Az igazgatónő előnyként mindenekelőtt a kisiskola családias jellegét emelte ki. Náluk, mint mondta, a tanárok valamennyi diákot a keresztnevükön szólítják. A 8–10 fős osztálylétszámok lehetővé teszik a gyerekekkel való egyéni bánásmódot, jobban oda tudnak figyelni a tehetséges tanulókra csakúgy, mint a problémás diákokra. Sajnos, osztályonként két-három hátrányos szociális helyzetű tanulójuk is van, rájuk különösen nagy figyelmet fordítanak. Volt olyan tanév, amikor támogatóik segítségével 12 diák ingyenes étkezését tudták biztosítani, idén a napközi díját engedték el számukra. Mindemellett természetesen az oktatás színvonala az, amit fel tudnak kínálni: az iskola 5 számítógépét már az alsó tagozatos diákok is használják. Mind a humán, mind a reál érdeklődésű diákok találnak délutáni foglalkozást. A különböző versenyeken rendszeresen az élmezőnyben végeznek az iskola tanulói. Amire viszont különösen büszkék, az a régió, mindenekelőtt Izsa és Pat hagyományainak ápolása. A néptánc, a kézműves-foglalkozások, a virágkötés nagy népszerűségnek örvend.

Az iskola 2000. október 8-án vette fel Döme Károly kanonok nevét, aki 1800 és 1816 között plébánosként és tanítóként tevékenykedett a községben. Az Izsán eltöltött évek nagy hatással voltak rá. Bizonyítja ezt az a tény, hogy végrendeletében alapítványt hozott létre a település iskolájának, valamint szegény sorsú jobbágyai és azok gyermekeinek támogatására. Cserébe csupán anynyit kért, hogy halálának évfordulóján évente szentmisét mondjanak érte a faluban. Az iskola, miután felvette a kanonok nevét, tavaly május 22-én – a kanonok halálának évfordulóján – először tartott Döme Károly emléknapot, és felújította a hálaadó szentmise hagyományát. „Mint ahogyan a kisgyerek példaképet választ a felnőttek körében, az iskola is példaképének tekinti azt a személyt, akinek nevét viseli, és megpróbál felnőni névadója szellemi hagyatékához – magyarázta az igazgatónő. – Ezért tartottuk mi is fontosnak, hogy ne csak egy legyünk az alapiskolák közül, hanem már nevünkkel jelezzük kötődésünket nemzeti történelmünkhöz, értékeinkhez, kultúránkhoz. Méltóak szeretnénk lenni Döme Károly emlékéhez, aki korának haladó szellemiségű gondolkodója, Kazinczy Ferenc és Baróti Szabó Dávid barátja volt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?