Elhunyt Leopold Haverl

Pozsony.

Pozsony. 79 éves korában tegnap elhunyt Leopold Haverl színművész, a Szlovák Nemzeti Színház művésze.

Leopold Haverl a legidősebb szlovák színésznemzedék legendás alakja, a klasszikus szlovák színjátszás triumvirátusának tagja volt Ladislav Chudík és Karol Machata mellett.

Végigjátszotta a klasszikus szlovák irodalmat színpadon és filmvásznon egyaránt. Ilyen alakítással, szlovák irodalmi hős szerepében búcsúzott a közönségétől: utoljára, múlt hónapban Ivan Stodola A bacsa felesége című drámájában lépett a Nemzeti színpadára. A világirodalom nagy alakjait is megformálta, fiatalon játszotta Don Juant és Don Carlost, 1969-ben pedig Madách Az ember tragédiájában Ádámot alakította. Később eljátszotta Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésében Raszkolnyikovot, Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabjában Szimon Csacsavát, a katonát, Arthur Miller Az ügynök halála című művének főszerepét, Willy Lomant, ezenkívül több Shakespeare-dráma fő figurájának kosztümét is magára öltötte. Ugyanúgy jól álltak neki a komikus és a tragikomikus szerepek, sőt musicalekben is otthon volt: vendégszerepelt a pozsonyi Új Színpad Hello, Dolly! és a nyitrai Bagar Színház Zorba, a görög című előadásában.

Sokszor láthattuk a képernyőn: legismertebb tévéfilmjei között olyan klasszikusok vannak, mint A csősz felesége, a Demokraták és az Adam Šangala. Legutóbb a Vadlovak című sorozatban vállalt szerepet – Osvald Závodský figuráját formálta meg.

Amikor a közelmúltban a Szlovák Nemzeti Színház a magyar fővárosban, a Pesti Színházban vendégszerepelt Eugen Gindl darabjával, a Kárpáti thriller című dokumentumdrámával, Leopold Haverl betegsége ellenére nagy élvezettel játszott, magyar félmondatokkal tűzdelte tele szlovák szövegét, amivel nagy sikert aratott Budapesten. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?