Elhunyt Isaac Hayes

MTI-JELENTÉSLos Angeles. Néhány nappal 66. születésnapja előtt, vasárnap elhunyt Isaac Hayes legendás soulzenész, zeneszerző.

MTI-JELENTÉS

Los Angeles. Néhány nappal 66. születésnapja előtt, vasárnap elhunyt Isaac Hayes legendás soulzenész, zeneszerző. Felesége talált rá öntudatlan állapotban, s mire eljutottak vele a memphisi kórházba, már nem lehetett rajta segíteni.

Isaac Hayes nevét elsősorban Theme from Shaft című szerzeménye nyomán ismerték világszerte. Az 1970-es filmdalért Oscar-díjat és Grammy-díjat is kapott. A fiatalabb funky- és rapper-nemzedék is szívesen hivatkozik Isaac Hayesre, aki nemcsak kiváló énekes volt, hanem billentyűsként, producerként, kiadóként és hangszerelőként is sokat tett a műfajért, s olykor szaxofonozott is. Jelentőségét a fekete zenében James Brownéhoz vagy Stevie Wonderéhoz mérik.

Több mint ötven lemeze jelent meg, pályakezdése 40. évfordulóját három albummal köszöntötte tavaly. Főként indulása éveiben született lemezeivel aratott sikert, tucatnyi első helyezése volt a Billboard listáin, számos lemeze került az élmezőnybe. A legjobb kiadók – Stax, Atlantic, ABC, Polydor – jelentették meg lemezeit.

Egyik legutóbbi sikere a South Park filmsorozathoz kötődött a kilencvenes évek végén. A sorozat főcímdala több országban is listavezető volt. Mintegy két tucat filmnek volt a közreműködője szereplőként vagy zenészként, olykor a hangját adta hozzájuk, saját rádióműsorai voltak. Többször koncertezett Barry White-tal, példaképének tekintette a Blues Brothers is.

A szcientológia szószólója volt, támogatta az ilyen kiadványok megjelenését. A kilencvenes évek elejétől az éhező afrikaiakat segítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?