Elhunyt Balázs Fecó

Balázs Fecó mti

Életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész - közölte pénteken az MTI-vel a család nevében Várkonyi Attila dj, műsorvezető.

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, szerető édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot" - írta Várkonyi Attila.

Balázs Fecó 1951-ben született Budapesten, 1967 és 1972 között a Neoton tagja volt, majd Som Lajossal (a későbbi Piramis vezetőjével) kivált a zenekarból, és Radics Bélával, Brunner Győzővel megalapították az első magyar hardrock együttest, a Taurust, amely azonban csak rövid ideig, 1974-ig működött.

A Taurus felbomlása után külföldön dolgozott, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához csatlakozott, majd erre az együttesre építve megalapította a Korál zenekart, melynek 1985-ös felbomlásáig vezetője volt.

A Korál 1978. május 1-jén adta bemutatkozó koncertjét a Budai Ifjúsági Parkban. Balázs Fecó kemény rockzenébe oltott lágy, lírai dallamai, valamint az együttes ötödik tagjának is tekinthető Horváth Attila lényeglátó és szívhez szóló dalszövegei azonnal meghódították a fiatalokat.

Az 1980-as évek első fele a Korál legnagyobb sikereinek időszaka volt. A zenekar feloszlása után Balázs Fecó szólólemezeket készített (Regiszter, Best of Bach, Szerelmi álmok), filmzenéket komponált, majd a szlovákiai magyar zenészek alkotta Sexit együttessel 1991-ben kiadta a Gyertyák a téren című albumot.

Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól.
Balázs Fecó Nyugodj Békében.
Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.

Közzétette: Apostol együttes – 2020. november 27., péntek

Miután 1993-ban rövid időre ismét összeállt a Korál, elkészítették az ötödik albumot, aztán Balázs Ferenc szívinfarktusa, operációja után ismét szólóalbum következett (Újjászületés, 1998). 1997-ben a Korál teltházas koncertet adott a Kisstadionban, a sikert 2000-ben ugyanott megismételték.

Balázs Fecó 1986-tól a romos állapotban lévő sitkei kápolna helyreállítása érdekében rockkoncerteket szervezett a Vas megyei községben; a bevételekből finanszírozott felújítás első szakasza 1990-ben fejeződött be.

Munkásságát 1986-ban az Interpop fesztivál díjával, 1987-ben és 1998-ban eMeRTon-díjjal, 1998-ban Huszka Jenő-életműdíjjal, 1999-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2008-ban Fonogram-életműdíjjal, 2010-ben Artisjus-életműdíjjal ismerték el. 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Kossuth-díjjal 2016-ban tüntették ki több mint négy évtizedes, számos örökzöld slágert és lírai dallamot adó, gazdag és töretlenül népszerű zeneszerzői, valamint előadóművészi pályafutása elismeréseként. 2020 júniusában megkapta az Emberi Méltóság Tanácsa által adományozott Emberi Méltóságért díjat.
 

Balázs Fecó temetéséről később intézkednek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?