Egyre színesebb kínálat

A Szlovák Filmintézet 2002-ben adta ki első DVD-jét Dušan Hanák Egy régi világ képei című filmjével. Óriási sikere volt, pillanatok alatt elfogyott. Azóta a filmintézet kiadói programjában elsődleges helyet foglal el a szlovák filmek megjelentetése DVD-n.

A Szlovák Filmintézet 2002-ben adta ki első DVD-jét Dušan Hanák Egy régi világ képei című filmjével. Óriási sikere volt, pillanatok alatt elfogyott. Azóta a filmintézet kiadói programjában elsődleges helyet foglal el a szlovák filmek megjelentetése DVD-n. Eddig négy szlovák film jelent meg DVD-n, és kilenc előkészülőben van. A már említett Egy régi világ képein kívül – melynek most készítik elő második kiadását – napvilágot látott egy betyártrilógia három Jánošík-filmmel, egy animációs filmmel, valamint Martin Ťapák munkájával, a Pacho, a hybbei betyár című vígjátékkal. Az idei tervben három szlovák népmese megfilmesített változatának kiadása szerepel.

A filmintézet arra törekszik, hogy minél színesebb legyen a kínálata, ezért négy csoportba osztva jelenteti meg a filmeket. Az első két csoportba – A szlovák kinematográfia aranyalapja, valamint A világ emlékezete elnevezésűekbe – a legnagyobb művészi igénnyel készült opusokat válogatják be, s igyekeznek hozzájuk minél több, az alkotásokkal kapcsolatos hasznos pluszinformációt (az alkotók filmográfiája, fotógaléria stb.) nyújtani.

A világ emlékezete kategóriában olyan szlovák filmek megjelentetését programozzák elő, amelyek részei az UNESCO által jegyzett világörökségnek.

A szlovák filmklasszikusok, valamint a Szlovák népmesék csoportokban pedig azokat az alkotásokat tervezik megjelentetni, amelyeknek korábban már nagy közönségsikerük volt, s DVD-formában is nagyobb nézőtábor érdeklődésére tarthatnak számot. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?