Egy tengeralattjáró tragédiája

Egyelőre nem tudni, hogy Kathryn Bigelow amerikai rendezőnő miért foglalkozik filmjeiben kemény, rázós témákkal. A téma vonzza-e és próbára akarja tenni magát, vagy egyszerűen a természetéből adódóan éppen ezek a komoly dolgok ülnek neki a legjobban. A kék acél, a Holtpont és a Strange Days – A halál napja című igencsak sikeres filmek után Bigelow új alkotással jelentkezett.

Harrison Ford és Liam Neeson Fotó: SPI InternationalAz Atomcsapda (K-19: The Widowmaker) című mozi a szovjet K-19-es típusú atom-tengeralattjáró katasztrófáját meséli el...

1961-ben, a hidegháború idején a két nagyhatalom egymás iránti ellenszenve a tetőfokára hágott. Az amerikaiak még 1960-ban felderítésre küldték első atom-tengeralattjárójukat, amely az orosz partok mentén cirkált, és egyetlen perc alatt tizenhat atomrakétát tudott kilőni. Válaszként a szovjet nagyhatalom úgy döntött, hogy saját atom-tengeralattjárót küld az óceán mélyére. Teljesen új, még ki nem próbált gépről volt szó, és mint hamarosan kiderült, a K-19-es különösen veszélyes szerkezetnek bizonyult. 1961. július 4-én a hűtőrendszer meghibásodása miatt atomrobbanás következhetett volna be, ami nagyon könnyen világkatasztrófához vezethetett volna. A K-19-es legénységének a lehető legrövidebb időn belül meg kellett javítania a tengeralattjárót, hogy megelőzze a 3. világháború kirobbanását.

Christopher Kyle forgatókönyvíró Alekszej Vosztrikov (Harrison Ford) kapitány sorsát meséli el, aki a fölötteseitől parancsot kap, hogy Mihail Polenyin (Liam Neeson) kapitánytól vegye át a tengeralattjárón a vezetést. Az amerikaiak segítségnyújtása szóba sem jöhetett, így a legénység csak a saját erejére támaszkodhatott. A fölöttébb bátor és önfeláldozó legénység végül megjavította a gépet. Jól tudták, hogy a sugárszennyezett környezetben a biztos halál vár rájuk. Heten azonnal meghaltak, további húsz ember pedig néhány év múlva esett áldozatul a katasztrófának...

Kathryn Bigelow rendezőnőt tehát ezúttal valós és hosszú éveken át titkolt események inspirálták. Öt éven át gyűjtötte az adatokat, és Oroszországban többször is találkozott a K-19-es katasztrófáját túlélt emberekkel. Állítólag a forgatókönyvíróval együtt a leginkább az vonzotta a film készítésénél, hogy végre orosz szemszögből dolgozhatta fel ezt a nem mindennapi történetet.

Az alapos előkészületek után a stáb Oroszországban és Kanadában forgatott. Eredetileg a K-19-es hű mását akarták elkészíttetni, de végül sikerült egy hasonló tengeralattjárót kölcsönözni, amely a technikusok segítségével pontosan olyan lett, mint az eredeti.

Kathryn Bigelow bátorságról és önfeláldozásról szóló filmje elsősorban Csernobilt és a kurszki katasztrófát juttatja eszünkbe...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?