Egy percben a szlovák-magyar viszonyokról

Pozsony |

<p>A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetete mellett működő Védcölöp Alapítvány két olyan rokonfesztivál szervezőit hozta össze, akik eddig nem tudtak egymásról, a megismerkedés örömére viszont közös filmpályázatot hirdettek. Az egyik kiemelt téma a szlovák-magyar viszony volt, a versenyművek hossza pedig maximum egy perc lehetett.</p>

A pozsonyi AZYL és a budapesti BUSHO filmfesztivál felhívásában az is szerepel, hogy a szervezőknek elegük lett a politikai csatározásokból, és úgy döntöttek, hogy első lépésként filmes fronton próbálják bebizonyítani a világnak, hogy igenis létezik normális szlovák-magyar viszony, annak ellenére, hogy a médiából nem ezt halljuk. Az ötlet sikert aratott, összesen 130 mű érkezett be, amelyek közül a legjobb harmincat hétfő este a nagyközönség is láthatja. A fődíj 100 000 forint, a zsűri tagjai pedig Bollók Csaba, M. Tóth Géza, Juraj Johanides és Vladimír Michálek rendezők, Zuzana Gindl-Tatárová forgatókönyvíró, dramaturg, Gábeli Tamás és Maroš Hečko fesztiválszervezők, Radim Hladík hangmérnök,  Asen Šopov operatőr és Martin Ciel filmkritikus. Ezen felül közéleti személyiségekből és újságírókból álló bizottság különféle díjakkal jutalmazza az általuk legjobbnak ítélt munkákat. A szervezők azt is vállalták, hogy az alkotásokat minél több fórumon hozzáférhetővé teszik. Március 5. után a rövidfilmek három népszerű internetes portálon jelennek meg, Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban, ahol a nagyközönség ismét értékelheti őket.
 "...Amíg Csehszlovákia volt, úgy tűnt, mintha csak féltestvérek lennénk, de most, hogy már csak Szlovákia a szomszédunk, testvérek lettünk. És persze tudjuk, hogy testvérek is szoktak verekedni. De azt is tudjuk, hogy ez nem szép dolog, Előbb utóbb ki kell békülni... és leülni a családi asztalhoz...” – nyilatkozta a pályázat kapcsán Bollók Csaba rendező.
A versenyzők filmjeikkel bármilyen konkrét társadalmi problémára reagálhattak, a felhívásban azonban szerepelt néhány kiemelt téma, mint például a magyar-szlovák viszony, a párbeszéd, a változás, a tisztelet, valamint a határok eltűnése.
A 30 legjobb helyezést elért filmet az AZYL  illetékesei elküldik az egyperces filmek világszervezetének a ONE MINUTE - ONE WORLD fesztiváljain való részvételre, valamint szerepeltetik őket magyar és szlovák zenei- és filmfesztiválokon. A kiválasztott filmek szlovák és magyar televíziókban, blokkokban jelennek meg, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete által kezdményezett, megbékélést elősegítő, „Tegyük meg az első lépést – Spravme prvy krok” kulturális kampány részeként. A díjazott alkotások a 2009-es AZYL-BUSHO életREklám: nyitott társadalom vagyunk című DVD-n is megjelennek.
A hétfő esti, eredményhirdetéssel egybekötött vetítés helyszíne a pozsonyi Astorka színház, a kezdés időpontja este hét óra.  Bővebb információt a következő internetes címen találnak az érdeklődők: www.busho.azyl.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?